Elérhető a digitális anyakönyvi gyűjtemény

2014.12.16.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára által digitalizált anyakönyvek (mikrofilmszám: A1–A1015) már kikérés nélkül, azonnal elérhetőek a Lángliliom utcai kutatóteremben. A korábban csak mikrofilmen hozzáférhető anyakönyvek száma folyamatosan bővül, havonta várhatóan ötszáz mikrofilm átadásával gazdagodik a digitális anyakönyvi gyűjtemény. A kutatás elősegítése érdekében öt új számítógép-terminált helyeztünk el a kutatóteremben.

A digitális felvételek kizárólag a kutatótermi terminálokon keresztül tekinthetők meg, az interneten keresztül történő elérésükre nincs lehetőség. A kutatóteremben található másodpéldányokat állományvédelmi okokból  2014. február 1-től csak akkor bocsátjuk a kutatók rendelkezésére, ha még nem készült el digitális változatuk. Célunk, hogy a kutatást a digitális állomány használata irányába tereljük, csökkentve ezzel a raktári kikéréshez kapcsolódó adminisztrációs terheket.

A digitalizálási projekt eredményeként kutatóink számára raktári kikérés nélkül, azonnal hozzáférhetővé váltak a fent említett anyakönyvek. A számítógépen történő kutatás kiemelt előnye, hogy ugyanazon felvételek egy időben több, akár az összes számítógépen is olvashatók, megszüntetve ezzel a filmek raktári kéréséhez kapcsolódó várakozási időt. A felvételek léptetése gyors, a képek minőségromlás nélkül nagyíthatók. A digitális anyagról történő másolatkészítés módjának kidolgozása folyamatban van.

Az újonnan átadott anyagról a kutatóteremben kihelyezett tájékoztatókról nyerhetnek részletes információt az érdeklődők.


 

Gyakorlati tudnivalók

A digitális felvételekhez az Adatbázisok Online / Mikrofilm anyakönyvek adatbázison keresztül férhetnek hozzá kutatóink.

Az Egyszerű kereső mezőbe kell beírni a mikrofilm számát. Az Enter leütése után a dobozszám oszlopban található filmszámra kattintva megjelenik a film részletesebb leírása, a jobb oldalon pedig láthatóvá válik az első filmkocka. A filmkockára kattintva teljes méretben megjelennek az adott filmtekercshez tartozó képek.

Utolsó frissítés:

2015.08.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges