Bővült a digitális anyakönyvi gyűjtemény

2014.12.17.
Örömmel tájékoztatjuk kedves kutatóinkat, hogy a digitális anyakönyvi gyűjtemény immár az A1300 számú filmtekercsig bezárólag érhető el a Lángliliom utcai kutatóteremben elhelyezett számítógépes terminálokon.

A digitális anyakönyvi gyűjtemény kutatásával kapcsolatban 2014. február 15-től kezdődően az alábbi módosítások lépnek életbe:

1. Kutatási korlátozás
Állományvédelmi okokból az A1 – A1000 közé eső anyakönyvi tekercsek kizárólag digitális formában kutathatók. Ez azt jelenti, hogy a raktárban tárolt filmek, és a kutatóteremben található másodpéldányok ettől az időponttól kezdődően kutatási korlátozás alá esnek.

2. Digitális kutatás vagy mikrofilmolvasó?
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára mindent megtesz annak érdekében, hogy az anyakönyvi gyűjtemény bővülésével a kutatói igényeknek megfelelően fejlessze kutatótermeinek infrastrukturális ellátottságát. A Lángliliom utcai kutatóterem új kutatói számítógépekkel történő bővítése az elkövetkező időszakban várható.
Kutatóink a Lángliliom utcai kutatóterembe történő érkezéskor eldönthetik, hogy számítógépen vagy mikrofilmolvasó-gépen kívánnak kutatást folytatni. Egy látogatójeggyel egyidejűleg csak egy eszköz vehető igénybe. A nap folyamán a szabad helyek függvényében kínálkozik alkalom az esetleges gépcserére. Megértésüket előre is köszönjük.

3. Másolatkészítés
Az anyakönyvi gyűjtemény felvételeiről – a reprográfiai árszabásnak megfelelően – digitális másolat és papír alapú másolat is rendelhető. Megrendelésekkel kapcsolatos kérdésekben munkatársaink készséggel nyújtanak segítséget.

4. Mikrofilmek kutatása
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára filmtárában őrzött mikrofilmek kutatása továbbra is a megszokott rendnek megfelelően történik (lásd még Kutatótermi Szabályzat). Ha a kutató a kutatni kívánt levéltári anyag pontos jelzetét a kutatás megkezdése előtti napon délután 15 óráig a Lángliliom utcai kutatóterem részére megküldi (okut@mnl.gov.hu), a levéltári anyagot másnapra a levéltár munkatársai előkészítik számára. Az ily módon leadott új kérések átvétele 11.30-tól lehetséges.

 

 

Utolsó frissítés:

2015.08.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges