Az anyakönyvi mikrofilmes adatbázis újabb eredményei

2015.07.13.
Az európai Co:op projekt segítségével megújult az MNL mikrofilm-adatbázisa. Az új szolgáltatás már a korábban készült valamennyi segédlet adatait tartalmazza, beleértve a Kálniczky-kötet régen várt feldolgozását. A több mint ötvenezer rekordra bővült adatbázishoz tartozó digitális képek az MNL budapesti és vidéki kutatótermeiben ingyenesen elérhetők.

2004–2014 között Judák Margit, a Magyar Országos Levéltár egykori – már a mormon mikrofilmezési akció idejétől – munkatársa a levéltári nyilvántartó és kutatómunka támogatása érdekében önállóan elkészítette az anyakönyveket tartalmazó mikrofilmek jegyzékét. A készítő az eredetileg papíralapú segédletnek indult vállalkozást a levéltár vezetőinek biztatására oly módon alakította át, hogy az alkalmas legyen adatbázisba betöltésre. A táblázatok karbantartásában Berkes József és dr. Várkonyi Tibor is részt vettek (2012–2013). Záros Zsolt programozó-fejlesztő a korábbi egyszerű adatbázist minőségileg továbbfejlesztette, új és teljes körű adminisztrációs felületet készített az adatok karbantartásához (kiegészítések, hibajavítás). A közös munka eredményét 2014 decemberében az éves digitalizálási tevékenységeket ismertető házi konferencián ismertették („Mormon akció” anyakönyvek adatbázisa).

2014. december 1-jétől 12 európai ország 17 intézményének sorában a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) is részt vesz a Creative Europe kulturális program „Community as Opportunity” (Co:op) pályázatában. A projekt lehetővé teszi, hogy a levéltárak, a levéltárosok és a felhasználóik közötti kapcsolatok erősödjenek, és a levéltári szolgáltatásokban újabb eredményeket érjünk el. Ennek keretében indult meg a mikrofilm-adatbázis fejlesztése.

2014. december–2015. február folyamán sem szünetelt az új adatbázis továbbfejlesztése; az anyakönyvi mikrofilmek teljes anyaga (a korábbi A sorozat után) az új, kibővített adattartalommal (C és nagysorozat) került át az adatbázisba. Ebben már szerepelnek azok a törzsszámok is, amelyek a levéltári integrált rendszer (Scope) számára a mikrofilmek kikérésének lehetőségét megteremtik. Az új adatbázis 50 417 rekordot tartalmaz, amely közel 30%-os növekedést jelent.

Az új adatbázison keresztül az MNL központi és megyei tagintézményi kutatótermeiben egyaránt elérhetővé válnak az anyakönyvi mikrofilmekről készített digitális felvételek. Az adatbázis kiegészül a Kálniczky László által szerkesztett tematikai konspektus adataival, továbbá a közfoglalkoztatotti programban részt vevők megkezdték az egyes anyakönyvek azonosításának metaadatolását. Jelenleg az A 3489 dobozszámig bezárólag kutathatók a felvételek, ezzel a szolgáltatással hosszú évtizedek kutatási akadályait szüntetjük meg, mert elhárul a „más használja”, „megyei levéltárnak kikölcsönözték” gyakran csalódást okozó helyzete. A digitalizálási munka folyamatos, ezért nagyon bízunk abban, hogy 2015 végére a teljes A sorozat, tehát a mormon mikrofilmezés során létrehozott anyakönyvi mikrofilmek valamennyi tekercse elérhető lesz a kutatótermekben.

Az adatbázis-feljesztés eljutott abba a fázisba, hogy egyes részadatbázisok összevonhatóvá váltak. A továbbiakban az új, bővített és bővíthető adattartalmú adatbázis tartalmazza valamennyi szakmai eredményünket: http://www.adatbazisokonline.hu/adatbazis/mikrofilm-anyakonyvek.

Utolsó frissítés:

2015.08.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges