"A jövő levéltára, a jövő levéltárosai"

2014.03.20.
2013 szeptember 11. és 13. között szakmai napok keretén belül mutatták be a levéltárosoknak és szakmai érdeklődőknek az elektronikus levéltári rendszert a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Lángliliom utcai épületében.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), Budapest Főváros Levéltára (BFL) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta négy tagú konzorcium által megvalósított Elektronikus Levéltár projekt (EKOP-1.2.8-08-2008-0001) 2013. szeptember 30-án lezárul.

Munkánk eredményeként létrejön az elektronikus levéltári szolgáltatások fenntartását, az elektronikus levéltári kezelést támogató informatikai infrastruktúra és a hosszú távú üzemeltetés és működtetés feltételrendszere. A projekt eredményeként egy olyan rendszer áll össze, amely nemzetközi szinten is figyelemre méltó és kiemelkedő.

A projekt során szerzett szakmai tapasztalatainkat, az elért eredményeket, valamint a megvalósított Elektronikus-levéltári rendszer felépítését és működését egy háromnapos szakmai rendezvény keretében ismertettük meg a jelen és a jövő levéltárosaival valamint az MNL OL és a BFL legfontosabb iratképzőivel. Az előadásokat a projekt megvalósításában aktívan résztvevő, kiemelkedő szakmai tudással rendelkező kollégáink és munkatársaink tartották. A rendezvény célja az volt, hogy az Elektronikus Levéltár jövőbeli felhasználói informatív jellegű szakmai áttekintést kapjanak arról a rendszerről, amelynek hamarosan felhasználói lesznek, és amellyel reményeink szerint hosszú távon dolgozni fognak.

A rendezvényre 2013. szeptember 11-13-án került sor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (MNL OL) óbudai épületének tanácstermében. Az első két napon a magyarországi levéltárak munkatársai ismerkedhettek meg az e-levéltári rendszerrel. Az MNL OL és a BFL dolgozói mellett nagyszámban fogadták el meghívásunkat a városi, felsőoktatási, egyházi és szaklevéltárai kollégák és az ELTE levéltár szakos egyetemi hallgatói, így a két nap során közel 400 főnyi hallgatóság előtt hangzott el összesen 27 előadás. A harmadik napon a projektben résztvevő két levéltár illetékességi körébe tartozó köziratképző szervek több mint 100 munkatársa számára hangzott el ismertetés nyolc előadás keretében.

A szakmai előadásokat minden nap a levéltárak vezetőinek köszöntője előzte meg. Dr. Mikó Zsuzsanna az MNL és dr. Kenyeres István a BFL főigazgatója is kiemelte a projekt eredményeinek fontosságát az egész magyar levéltáros szakmára számára, valamint köszönetüket fejezték ki a megvalósításban szerepet vállaló munkatársaiknak. A pénteki nap bevezetőjében Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára osztotta meg gondolatait az elektronikus köziratok megőrzésének fontosságáról és arról, hogy a projekt eredményeként a levéltárak a közigazgatás szereplőinek még hatékonyabb partnerei lehetnek a jövőben.
               

 

Az alábbi linkeken elérhetőek az Elektronikus Levéltári szakmai rendezvényen 2013. szeptember 12-én és 13-án elhangzott előadások PowerPoint bemutatói. Hamarosan a jelenleg még hiányzó anyagok is feltöltésre kerülnek. Rövidesen elérhetővé tesszük az előadásokról készült videófelvételek szerkesztett változatait is.
A bemutatók az előadások címére kattintva nyithatóak meg.

           
  Szatucsek ZoltánAz elektronikus levéltári rendszer
 Szatucsek ZoltánSIP készítés
 Szatucsek ZoltánLevéltári befogadás
 Szatucsek ZoltánPublikálás az elektronikus levéltári portálra és az Európai levéltári portálra
 Puzsár ImreIratok nyilvántartása, feldolgozása és a szervnyilvántartás
 Szlabey DorottyaÁllományvédelmi nyilvántartás
 Török EnikőTervtári jegyzékek migrálása
 Puskás-Paulik ÁgnesLevéltárak nyilvántartása
 Décsey SándorA megyei levéltárak átállása az E-archivumról a Scope alkalmazásra.  Az E-levéltár 2.
 Dékány SzilveszterKeresés az ELP-n
 Komlósi-Gera Zsófia,
Nagy Gábor
Újdonságok a kutatótermi munkában
 Szatucsek ZoltánNagykép: Mit tud az elektronikus levéltár?
 Füzessy TamásSzabályozás: az elektronikus levéltárba adás műszaki feltételei és eljárásrendje
 Fliszár TamásAz IRMA iratkezelő és ügyviteli rendszer csatlakozása az E-levéltári rendszerhez
 MontanaA MonDoc iratkezelő rendszer csatlakozása az E-levéltári rendszerhez
 Décsey SándorE-levéltárba adás: az Elev kliens és a Külső Rendszer Interfész használata
 Tóth PéterAz E-irattár használatának feltételei

 

Utolsó frissítés:

2015.08.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges