Szakmai látogatás a losonci levéltárban

2023.07.31.
A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának munkatársai a napokban Losoncra látogattak. Az intézmény fontosnak tartja a szakmai együttműködést a Besztercebányai Állami Levéltár Losonci Fióklevéltárával. A két intézmény jó kapcsolata már komoly múltra tekint vissza.
 
– Az intézmények közötti szakmai kooperáció két főbb eleme a hungarikakutatás és a folyamatos szakmai párbeszéd – mondta el portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának igazgatója.
 
Hozzátette: a levéltár számos alkalommal végzett már hungarikakutatásokat Losoncon a történelmi Nógrád vármegye múltjának a feltárásához. Először az első világháború határon túli anyagainak a feltérképezése, a reformáció 2017-es emlékévéhez kapcsolódó kutatása, majd a többi nógrádi vonatkozású, eddig még nem ismert irategyüttesek áttekintése történt meg. A feltárt anyagokról raktári jegyzék, illetve digitális másolat is készült, ami az érdeklődők számára a levéltár salgótarjáni kutatótermében érhető el.
 
Mint megtudtuk: az együttműködés másik lényeges eleme a folyamatos szakmai párbeszéd, amelynek egyik kiemelkedő példája a Reformáció Nógrádban című, 2017-ben megrendezett tudományos konferencia volt, ahol többek között Kristina Becaniová, a Besztercebányai Állami Levéltár Losonci Fióklevéltárának az igazgatója is tartott előadást.
 
 
– További eredményként elmondható, hogy a losonci levéltárosok jóvoltából a MNL Nógrád Vármegyei Levéltárának munkatársai publikálhattak a „Stretnutia priatel’ov regionálnej histórie” című, Losonc és környéke helytörténetét ismertető tanulmánykötetbe is – emelte ki Gusztiné dr. Toronyi Judit.
 
Kifejtette továbbá: a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának jelenlegi tervei között szerepel a Losonci Evangélikus Egyházközség iratanyagának a további kutatása, amelynek segítésében jelentős szerepe van Kristina Becaniová igazgatónak.
 

Utolsó frissítés:

2023.08.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges