Sajtócikk levéltárunk online újdonságairól

2020.04.17.

Folyamatosan alkalmazkodnak a felhasználói igényekhez

Újdonságok a levéltári online tartalmakban

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára a jelenlegi rendkívüli helyzethez alkalmazkodva számos online újdonsággal szolgál ügyfelei, illetve az érdeklődők számára.

Salgótarján A közelmúltban zárult le a Közigazgatási eljárásokhoz kapcsolódó levéltári szolgáltatás fejlesztése elnevezésű projekt. Ezáltal a kormányablakokban is lehetővé váltak az állampolgári megkeresések a levéltár felé, a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen – mondta el lapunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit.

A Nógrád Megyei Levéltár igazgatója hozzátette: az online megjelenő újdonságok lehetőséget nyújtanak arra, hogy az érdeklődők a levéltári gyűjtemény értékes darabjai között virtuális sétát tegyenek.

– Ehhez ajánljuk történeti blogjainkat, amelyek különböző eseményeket mutatnak be. A Nógrádiak a Nagy Háborúban című blog a megye történetének kutatásához kíván segítséget nyújtani. Ezt hamarosan a 2018-ban nyomtatásban megjelent Nógrádiak a Nagy Háborúban – Dokumentumok az I. világháború Nógrád megyei történetéből elnevezésű levéltári kiadványban szereplő iratok és fényképek gyűjteményével gazdagítjuk. A Nógrád megye 1918 és 1924 közötti időszakát ismertető blogon a szöveges tartalmak mellett egy-egy téma köré szervezve virtuális kiállítás formájában tekinthetik meg az érdeklődők a gyűjteményünk egyes darabjait. Legújabb blogunk A megye közönségének nevében 1848-1849 Nógrádban címmel tematikusan csoportosítva mutatja be levéltárunk értékes gyűjteményét az adott időszakból – hangsúlyozta Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Kifejtette továbbá, a történeti blogokat a honlapjuk, Gyűjteményünk menüpontjára kattintva érik el a legkönnyebben. Ezek a közeljövőben magyarázó szöveggel ellátott új iratokkal bővülnek majd. Az intézmény minden évben készít időszaki kiállításokat, amelyek évfordulókhoz vagy tematikus rendezvényekhez kötődnek. Idén azon dolgoznak, hogy a 2015 óta a levéltárban megrendezett tárlat mindegyike elérhető legyen a honlapon, a Virtuális kiállítások menüpontban.

A kiállítások több nagyobb történelmi sorsfordulót dolgoznak fel, illetve számos helytörténeti érdekességet mutatnak be az érdeklődőknek.

– Újdonságaink sorába tartozik, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen projektjéhez kapcsolódva honlapunkon, Családi emlékezet címmel új menüpontot indítottunk útjára. Az intézményünk őrizetében lévő családi anyagokból készítünk különböző összeállításokat, hogy szemléltethessük, milyen értékes kincsek kerülhetnek elő egy-egy családfakutatás alkalmával. Bemutatunk családi fényképalbumokat, érdekes iratokat, de családfa-kutatást segítő tanácsokkal, rövid tudományos-ismeretterjesztő írásokkal is találkozhatnak majd az érdeklődők – emelte ki az igazgató.

Hozzátette: a Nógrád Megyei Levéltárban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a felhasználói igényekhez alkalmazkodva, széles körű és gyors hozzáférést biztosítsanak a levéltári iratokhoz. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele a virtuális térben való jelenlét.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2020. április 17.

Utolsó frissítés:

2020.04.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges