Megjelent "Raktárunk mélyéről" új cikke a cselédekről

2015.09.08.

Deviáns viselkedésformák a cselédek körében

Deviáns viselkedésformák a cselédek körében A házicselédségről kialakult kép, melyet sokszor a regények és a filmek is ebbe az irányba befolyásoltak, szorosan összefonódik a deviáns viselkedésformákkal. A társadalmi és a szexuális stigmák összekapcsolódnak a cselédek által végzett „koszos" munkával, fiatalságukkal, kiszolgáltatott helyzetükkel, migráns státuszukkal. Ugyanakkor elöljáróban leszögezzük, természetesen nem ez a normaszegés volt az általános. Mi ennek a sztereotípiának, szemléletmódnak az oka?

Röviden a válasz: a cselédek, átmeneti élethelyzetben voltak a gyermekkor és a házasságkötés között. Korán elkerültek a szülői házból, éretlenül, fiatalon szakadtak ki családi környezetükből. Mindebből, a gyökértelenségből, a városi létből, az érzelmi elhanyagoltságból, a szeretet iránti vágyból, a kiszolgáltatott és sebezhető életmódjukból adódott tehát a deviáns viselkedések gyakorisága, ideértve az öngyilkosságot, prostitúciót, törvénytelen születéseket, lopást. Ezek alátámasztására jó forrásanyagot szolgáltatnak a levéltárunkban fellelhető büntetőperek.

A Balassagyarmati Törvényszék iratanyagában fellelhető büntetőper talán a legmegrázóbb a cselédeket érintő peres iratok között, hiszen egy kiskorú cselédlány ügyét tárgyalja.

TOVÁBB TELJES CIKKHEZ>>>

Utolsó frissítés:

2015.11.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges