"Kihasználják a virtuális tér adta minden lehetőséget"-levéltárunk a Nógrád Megyei Hírlapban

2021.09.15.

A nyári hónapok ideje alatt is tovább folytatódott az a szakmai munka a Nógrád Megyei Levéltárban, amely egyrészt már az őszi hónapokra tervezett programokat készítette elő, másfelől pedig az intézmény internetes megjelenését bővítette.

– Továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a történeti blogjaink, ezt már a korábbi tapasztalatok is megerősítették. Ennek alapján a virtuális tér nyújtotta lehetőségeket kihasználva az intézmény munkatársai több olyan, levéltári forrásokon alapuló anyagot készítettek, amelyek online formában kerülhetnek az érdeklődők elé – mondta el portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit.
 
A Nógrád Megyei Levéltár igazgatója hozzátette: a nyár folyamán jelentős mennyiségű érdekes dokumentummal bővült az 1848/49 Nógrádban című blogjuk. Az iratválogatás az 1848-as év eseményeit követi. A közzétett dokumentumokkal a kezdeti szkepticizmus valóságtartalmát igyekeznek körbejárni. A forrásválogatásban 1848 decemberéig jutottak el, amellyel egy rövid időszak örömét, búját-baját szeretnék bemutatni a szűkebb hazánkban élő emberek szemszögéből.
– Még idén tervezzük a Nógrádiak a Nagy Háborúban című blogunk bővítését. Az iratok tematikus összeválogatásánál a fő hangsúlyt az 1915-ös esztendő hátországi problémáinak minél teljesebb bemutatására helyezik majd. A lakosság életmódja egyre inkább átalakult, előtérbe kerültek a segélyezések, a hadikölcsön-jegyzések és a központi intézkedések egyre súlyosabb következményei – emelte ki Gusztiné dr. Toronyi Judit.
 
A Nógrád Megyei Levéltár igazgatója kifejtette továbbá: az őszi hónapok hagyományosan a konferenciáké és rendezvényeké az intézményben.
 
– Az idei Levéltári Napunkon két, egymástól időben kissé távol eső témát tervezünk. Lesz egy érdekesnek ígérkező könyvbemutató, amelynek keretében a Nógrád megyei diákok 17–19. század közötti külföldi egyetemre járásáról lesz szó. A program másik része annak a kiállításnak a megnyitása, amely az 1980-as évek településfejlesztési törekvéseit, illetve annak életmódra gyakorolt hatását mutatná be. Természetesen készülünk Salgótarján várossá nyilvánításának 100 éves évfordulójára is. A 2022-es centenáriumi esztendőre már most többféle várostörténeti vonatkozású anyagot készítettünk elő. Tervezés alatt van a Salgótarján történeti blogunk, amelyben több hiánypótló forrást is az érdeklődők elé szeretnénk tárni.
 
A cikkben szereplő mindkét fotót készítette: Hűvösi Csaba/NMH
 
Többek között az eddig csak 1977-ig meglévő történeti kronológia 2000-ig kibővített változatát, valamint 1873-tól a nagyközségi és városi képviselő-testületi jegyzőkönyvek napirendi pontjait – hangsúlyozta Gusztiné dr. Toronyi Judit, aki azt is hozzátette, hogy a jövő évi Levéltári Nap terveik szerint a megyeszékhely évfordulójához kapcsolódik majd.

– Igyekszünk körbejárni a város kialakulásának fontos állomásait, kihasználva a levéltári források nyújtotta lehetőségeket. A rendezvényhez illeszkedve kiállítást is tervezünk a korabeli iratok látványos bemutatásával – mondta a Nógrád Megyei Levéltár igazgatója.

 

Csatolt állományok: 

Utolsó frissítés:

2021.09.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges