Hetedíziglen - "Családi emlékezet a virtuális térben" - Levéltárunk a Magyar Tudomány Ünnepén

2021.11.10.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Miskolci Akadémiai Bizottsága a magyar tudományt ünnepelve, a sokszínű tudományosság jegyében rendezett konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeumában hétfő délután.

A tanácskozás előtt a résztvevők megtekinthették a Vármegyeházán kialakított Madách-emlékszobát, majd a múzeumba érkezvén a Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz mottó jegyében halhattak változatos előadásokat Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy Balassagyarmat méltó helyszíne volt az eseménynek, hiszen sok tudóst és tehetséges ember származik az Ipoly-parti városból. Az elnök hangsúlyozta a tudomány fontosságát is. Ezután dr. Lengyel Ágnes, az MNM Palóc Múzeumának igazgatója osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. – A tudomány napját minden évben megünnepeljük az intézményben, hiszen sokrétű feladatainknak az alapját jelenti – mondta dr. Lengyel Ágnes. Hozzátette, hogy napjaink válság jelenségei többek között a környezetszennyezés és a klímaváltozás egyaránt hatalmas kihívásokat jelentenek. – Megoldásukhoz közös gondolkodásra van szükség a tudomány különböző szakterületeinek bevonásával, azzal, hogy a szakemberek milyen alkalmazható megoldásokat javasolhatnak a ma emberének a múlt példáiból merítve.

Gusztiné dr. Toronyi Judit, a MNL Nógrád Megyei Levéltára igazgatójának előadása

A konferencia ennek az út keresésnek kívánt jó példája lenni. A rendezvényen elsőként dr. Hír János tartott előadást, aki harminc év kutatásait foglalta össze. Gusztiné dr. Toronyi Judit a Családi emlékezet a virtuális térben, majd Dr. Lengyel Ágnes „Kis cselédek” – Gyermekélet a palócoknál címmel tartotta meg előadását. Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő arról értekezett, vajon nógrádi származású volt-e a Gömöry-kódex fő másolója. Ezt követően dr. Limbacher Gábor és Vasvári Zoltán is érdekességeket osztott meg a vendégekkel, végül pedig Csákiné Dobos Laura beszélt a tudományok szerepéről a múzeumpedagógiai foglalkozásokat érintően.

Utolsó frissítés:

2021.11.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges