Hét levéltár – hét középiskolai foglalkozás

2024.03.14.

Levéltárunk rangos levéltár-pedagógiai továbbképzésen vett részt bemutatóként 2024. február 23-án Budapesten. A továbbképzést az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Magyar Levéltárosok Egyesülete szervezte, a rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A program az ÁBTL (https://www.abtl.hu/) épületében valósult meg, ahol hét levéltár mutathatta be középiskolásoknak tervezett foglalkozásait az érdeklődők (nagyrészt levéltárosok, múzeumpedagógusok, tanárok) számára. A rendezvényt dr. Cseh Gergő Bendegúz főigazgató úr nyitotta meg. A változatos témák a középkori oklevelektől a 20. századi állambiztonsági iratok felhasználásáig nyújtottak betekintést a levéltár-pedagógiai munkába. Az ÁBTL-ben dolgozó kollégák mellett képviseltette magát a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár, Budapest Főváros Levéltára, és a Magyar Nemzeti Levéltár négy intézménye (Országos Levéltár, Békés, Győr-Moson Sopron és Nógrád Vármegye Levéltára).

Az MNL Nógrád Vármegyei Levéltárát Lőrincz Melinda, Sebestyénné Batta Ágnes és Szepessyné Dr. Judik Dorottya képviselte. Első foglalkozásunk a „Betyárvilág Nógrádban” címet viselte. Az érdeklődők – levéltári források felhasználásával - szerepjátékon keresztül ismerkedhettek meg az utolsó híres nógrádi betyár, Sisa Pista, továbbá Krúdy Kálmán életének legfontosabb eseményeivel. Az előzetes tudást interaktív szófelhővel, a tanultakat elektronikus teszttel ellenőriztük. A második foglalkozáson Nógrád 20. századi iparába nyertek betekintést a résztvevők egy „szabadulószoba-jellegű” játék keretében. A két csoportban dolgozó játékosoknak kódokat kellett megfejteniük az Acélgyárral, a bányával és az Öblösüveggyárral kapcsolatban.

A bemutató foglalkozásokat kerekasztal-beszélgetés zárta a levéltár-pedagógia mindennapi tapasztalatairól, amelyen dr. Kaposi József egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára is megosztotta velünk módszertannal kapcsolatos gondolatait. A program jelentős számú érdeklődőt vonzott, és sikerrel zárult.

 

 

Utolsó frissítés:

2024.03.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges