Fancsik János Rokkantteleptől a Vásártérig c. könyvének bemutatója

2016.04.21.

2016. április 20-án került sor Fancsik János Rokkantteleptől a Vásártérig című könyvének bemutatójára levéltárunkban, mely a Nemzeti Kulturális Alap és a Nógrád Megyei Levéltárért Alapítvány támogatásával valósult meg. 

A kellemes hangulatú délutáni program a levéltár igazgatója, Gusztiné Dr. Toronyi Judit köszöntő beszédével indult. Elmondta, a kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap és a Nógrád Megyei Levéltárért Alapítvány támogatásával jelenhetett meg. Gratulált a szerzőnek, majd felkérte Dr. Fülöp Tamást, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettesét köszöntőjének megtartására.

Dr. Fülöp Tamás kiemelte, hogy mindig megható pillanat, amikor egy népes közönség előtt köszöntheti a Magyar Nemzeti Levéltár vezetése nevében a jelenlévőket. A levéltár Magyarország legnagyobb közgyűjteményként gazdag, színes kiadványkészítő, tudományos, tudományos-ismeretterjesztő és közművelődési tevékenységet folytat.
Kihangsúlyozta, hogy Salgótarjánban egy ilyen kötet, egy gazdag életútról szóló visszaemlékezés nagyon fontos forrása lehet a várostörténetnek az elkövetkezendőkben.
Ez a téma nagyon népszerű, így ez az egyedi megközelítés különleges értéket ad ennek a kiadványnak.
Fontos a személyes múlt és a személyes történelem. - vélekedett. A lokális identitás, a helyi önazonosságtudat megőrzése szempontjából kulcsfontosságú jelentőségű lesz ez a kiadvány.
Reményét fejezte ki, hogy ez a szép kiállású, gazdag, tartalmas kötet a helytörténet-oktatásban is szerepet játszhat a későbbiekben.
Kiemelte, hogy levéltárunk közösségért tett szolgálata fontos elem lehet a helytörténet művelése, a közösségformálás szempontjából.
Ezt követően Gusztiné Dr. Toronyi Judit ismertette Dr. Fancsik János, a szerző életútját, mely tükrözi ezt a könyvet, amit most már a kezünkben tarthatunk.
1932-ben született, Salgótarjánban, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett 1956-ban. Gyógyító munkáját szülővárosának kórházában kezdte, előbb belgyógyász, majd reumatológusi szakvizsgát tett. Több évtizedes munkássága alatt mindvégig a kórházban dolgozott, egy rövid közigazgatási kitérőtől eltekintve, amikor a Nógrád Megyei Tanács Egészségügyi Osztályának volt vezetője. 1992-ben a reumatológiai osztály főorvosaként vonult nyugdíjba. Hivatása gyakorlása mellett több szakmai szervezet tagja, lelkes lokálpatrióta és természetbarát. Salgótarján Megyei jogú Város és Nógrád megye díszpolgára.
Dr. Csongrády Béla, közíró bevezető gondolatait azzal kezdte, pontosan ezt látta lelki szemei előtt, hogy ez a nagyon szép, reprezentatív, nagy előadóterem is kicsi lesz ennek a könyvbemutatónak, aminek nagyon örül. 
Salgótarján történetében mérföldkő ez a kötet. – folytatta a délutáni beszélgetés moderátora. 
A beszélgetés alatt, Dr. Csongrády Béla irányításával a közönség megtudhatta, hogyan indult a könyv megírásának folyamata, milyen módszerekkel dolgozott a szerző. Megkérte őt, olvasson fel egy-két hangsúlyos részletet a könyvből. 
A szerző kihangsúlyozta hogy ez nem képesalbum, a képek csak kiegészítik a szöveget, történeti értékét nézzék, a lényeg a szövegben van.
A bemutató végén Gusztiné Dr. Toronyi Judit minden jelenlévőnek megköszönte, hogy ilyen nagy számban együtt voltak ma délután. 
Végül Dr, Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese azzal zárta az estét, hogy szakmailag és emberileg is egy nagyon tartalmas délutánon vagyunk túl, ami a következő generációkat szolgálja. Továbbá a Magyar Nemzeti Levéltár közreműködést vállal az ehhez hasonló személyes, régi fényképek digitalizálásában, hiszen ezáltal ismerhető meg igazán egy város története.
 
 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges