"Az 50 éve visszatért levéltár arcai" c. Levéltári Nap

2018.10.19.

Fél évszázad egy kötetben

A levéltári napon Gusztiné dr. Toronyi Judit, a Nógrád Megyei Levéltár igazgatója bemutatta a jubileumi alkalom tiszteletére megjelent 50 év dokumentumokban, képekben című, közel húsz oldalas kiadványt. A mű az 1968 és a 2018 között eltelt időszak történetét foglalja össze. Az összeállításnál az volt az elsődleges szempont, hogy minden olyan eseményt megjelenítő dokumentum szerepeljen benne, amely a Nógrád Megyei Levéltár történetében nagy jelentőséggel bírt. Hozzátette: számba vették továbbá az elmúlt ötven esztendő munkatársait – akik 146-an voltak –, a megjelent kiadványokat – amelyekből összesen 102 kötet látott napvilágot –, a 41 rendezvényt, továbbá a szakmai projekteket is.

Ötven esztendeje, 1968-ban történt meg a levéltári iratok visszaköltöztetése Salgótarjánba, a volt bányakórház épületébe. A jubileumi eseményre épült a csütörtöki levéltári nap. Az 1950-es évek elején a Levéltárak Országos Központja a Nógrád megyei levéltári iratok budapesti elköltöztetéséről és a Pest Megyei Közlevéltárba történő integrálásáról döntött, mivel a dokumentumok rossz körülmények között voltak elhelyezve, s nem megfelelőn tárolták és kezelték őket. Mindannyiunk számára nagy jelentőséggel bír, valódi ünnep a megye bármelyik tudományos és kulturális intézményének hazaérkezése.

A levéltár ötven évvel ezelőtti visszatérését Budapestről Salgótarjánba különösen nagy jelentőségűnek vélem – mondta köszöntő beszédében Skuczi Nándor. A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke hozzátette: szeretett megyénk levéltárának a sorsa szinte teljesen leképezi a magyar történelem utolsó néhány száz évének hányattatásait. 

Az intézmény mozgása földrajzi pontossággal mutatta a török idők végvári rendszerének aktuális állapotát, ahogy támadott a „kontyos” először Fülekre, aztán Zólyomra, majd még északabbra, Besztercebányára kellett költöznie. A hadiszerencse fordultával a levéltár tartózkodási helyei is déli irányt mutattak. Besztercebányáról Losoncra, onnan pedig Gácsra, majd Szécsénybe került.

A kötelező vármegyeháza-építési hullám hátára felülve 1763-ban már Nógrád első megyeházának épületében, Szügyön találjuk intézményünket, majd az akkori megyeszékhelyre, Balassagyarmatra költöztették. A második világháború után folytatódott levéltárunk kálváriája: Ipoly-part, vizes pincék, múzeumi alagsor, papírgyűjtés, amelyek mind-mind az iratok ellenségei. Így nem csoda, hogy az anyagveszteség elérte a hetven százalékot. Az ötvenes években a Pest Megyei Levéltárba szállították a megmaradt iratokat, mígnem végül 1968-ban hazakerült a megyei anyag – hangsúlyozta Skuczi Nándor.
A levéltári napok keretében több előadást is meghallgathattak a jelenlévők, amelynek felvezetéseként dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese az alábbi szavakat mondta: a prezentációk során nem túl örömteli időszakról kapnak áttekintést az érdeklődők.
Évtizedekkel ezelőtt felmerült egy olyan elképzelés, hogy a levéltári iratanyagokat elszállítsák arról a helyről, amelyhez ezer szállal kötődik. Ez sajnálatosnak tekinthető – fejtette ki a főigazgató-helyettes.
Ezt követően Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója a két társintézmény – a levéltár és a könyvtár – kiváló szakmai együttműködéséről, a közösen elért eredményekről, sikerekről számolt be.
Dr. Schramek László, a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltárának igazgatója Nógrád, illetve Pest megye igen régre visszanyúló kapcsolatába adott bepillantást a jelenlévőknek.
Külön tisztelet illeti a Nógrád Megyei Levéltár munkatársait, hiszen nemcsak hagyományos formában dolgozták fel és őrizték meg az iratanyagokat, hanem meghallották a modern idők szavait is. Éppen ezért bátran kijelenthetem, hogy a Nógrád megyei digitális levéltár párját ritkítja az országban – hangsúlyozta dr. Schramek László.
A köszöntők elhangzása után különféle, az alkalomhoz kapcsolódó előadásokat hallhattak az érdeklődők.
 

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2018. október 19.

Utolsó frissítés:

2018.10.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges