A MNL Nógrád Megyei Levéltárának sajtótájékoztatója, 2014. december 12.

2015.06.16.

Sajtótájékoztató

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára a mai napon, 2014. december 12-én, pénteken, 11 órakor tartotta sajtótájékoztatóját. Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója hangsúlyozta az új intézményvezető levéltártani és Európai Uniós pályázatokkal kapcsolatos tapasztalatait, kiemelte, hogy az új modern épülettel, a korszerű technikai felszerelésekkel a Nógrád Megyei Levéltár a jövőben még inkább meg tud felelni a társadalom elvárásainak, a közművelődés és a pedagógia területén folytatott tevékenységeinek. Dr. Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese tájékoztatást adott a megyei levéltárak helyzetéről és bemutatta Gusztiné Dr. Toronyi Juditot, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának új intézményvezetőjét.

 
Dr. Mikó Zsuzsanna azt hangsúlyozta, hogy a MNL Nógrád Megyei Levéltára ezzel az új beruházással,- amely európai uniós és állami támogatásból valósult meg - közel 5000 iratfolyóméterrel bővítheti raktárkapacitását, illetve olyan modern digitális technikával felszerelt oktató- és kutatótermet adhatát a megye és a város lakosságának, ami hűen kiszolgálja majd a mai társadalom megváltozott igényeit. Fő feladatként jelölte meg, hogy az állampolgárok, a fiatalok számára közelebb hozzák a történelmi múltat, erősítsék a helyi identitástudatot, illetve segítsék, kiegészítsék a történelmi oktatást az oktatási intézmények közreműködésével.
 
Dr. Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese tájékoztatást adott a megyei levéltárak helyzetéről - a Nógrád Megyei Levéltár 2012 őszétől része a Magyar Nemzeti Levéltárnak, amely magában foglalja a korábban megyei fenntartású levéltárakat - és bemutatta Gusztiné Dr.Toronyi Juditot, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának új intézményvezetőjét. Kiemelte, hogy fontos számukra a szakmai egységesítés, a levéltárak kultúraközvetítő szerepének erősítése, az írásos-kulturális örökség méltó őrzése és gondozása. Szeretnék, ha a levéltár vonzó célpont lenne az itt élő emberek számára, hiszen az új beruházás is azt szolgálja, hogy kinyissák az épület kapuit és korszerű technikai eszközökkel, közösségi terekkel szolgálják a kutatók, ügyfelek, érdeklődők igényeit.
 
KIEMELT VIDEÓ: Salgótarján Tv tudósítása
(Riporter: Emődi Jutka, Operatőr: Ruza Gyula)
 
Gusztiné Dr. Toronyi Judit, a levéltár új intézményvezetője információt nyújtott az új beruházással kapcsolatban és vázolta jövőbeli elképzeléseit: Hangsúlyozta, hogy egy megújult intézményről van szó, új szakmai szervezetben, melynek a Magyar Nemzeti Levéltár szakmai és érdekérvényesítő háttere ad támogatást. Elsődleges feladatnak tartja, hogy a közgyűjteményi társintézményekkel, az oktatási intézményekkel közösen erősítsék a helyi identitástudatot, a fiatalok számára közelebb hozzák az egyetemes és országos történelmi múltat. Az új oktatótérben a munkatársak szakmai tudására és kreativitására támaszkodva erősíteni tudják azt a tanulási folyamatot, amely a 21. sz. gyermekének elvárása a levéltárral szemben. Az új tendenciák hasznosulása, közönséget vonzó rendezvények szervezése, kreatív oktatócsomagok összeállítása a fő cél. 
 
 
Kossuth Rádió riportja 
Riporter: Tarnóczi László
Riportalanyok: 
Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója
Dr. Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese
lejátszás
Nógrád Megyei Hírlap cikke 
Segítenék a diákok tanulását
(Szigeti András)
lejátszás
Ugrás a képgalériához 

Válogatás a rendezvényen készült képekből

 

Utolsó frissítés:

2015.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges