Jelenlegi hely

Virtuális kiállítás - Bács-Kiskun megye 1984-ben

2022.09.01.

 

BEVEZETŐ A KIÁLLÍTÁSHOZ

1984-ben a Hazafias Népfront felhívást tett közzé, amelyben szorgalmazta, hogy készüljön fotógrafikus lenyomata a II. világháborút követő szocialista építkezés időszakának, hazánk 1985-ben esedékes 40 éves „felszabadulásának” méltó megünneplése kapcsán. A feladat adott volt: a települések változó arculatát kellett megörökíteni. A semmiből kinövő lakótelepek, a gombamód szaporodó „szocreál” stílusú középületek (iskolák, hivatalok, szolgáltató egységek) megjelenése jellemezte ezeket az évtizedeket. Természetesen egy megyeszékhely, a kisvárosok, a falvak jellegén más és más módon hagyott nyomot ez az építkező korszak, ugyanakkor vitathatatlan, hogy a világháború előtti évekhez képest a szocializmus egyértelműen jobb életkörülményekhez segítette az embereket. (Elég, ha arra gondolunk, hogy a lakótelepi lakásokban megjelenő fürdőszoba milyen minőségi változást hozott a mindennapokba.)

 

 

Az 1984-es felhívást nem egyforma módon és minőségben hajtották végre országosan. Egyes településekről viszonylag bőséges, másokról szegényes vagy éppen semmilyen fényképes dokumentum nem készült. A Magyar Nemzeti Levéltár és a Szentendrei Skanzen 2020-ban határozták el, hogy országos projekt keretében összegyűjtik, kiegészítik és kiállítássá formálják a közgyűjtemények archívumaiban fellelhető felvételeket. A Bács-Kiskun Megyei Levéltár, az országos rendezvényhez kapcsolódóan, három településtípuson keresztül mutatta be városainak, helységeinek szocialista időszakbeli arculatváltozását. Egy megyeszékhely: Kecskemét, egy járási székhely: Kiskunfélegyháza és egy tanyaközpont: Csávoly vonatkozásában idéztük fel az 1980-as évek letűnt hangulatát.

A kiállítás 2022. április 4-én nyílt meg Kecskeméten a levéltár központi épületében akkor még szűk közönségnek, majd Kiskunfélegyházán volt látható május 5-től május 28-ig. Ezután az újra Kecskemétre került tárlatot, a Wojtyla-házban lehetett megtekinteni.

Ezt követően végül a Múzeumok Éjszakáján láthatta a nagyközönség akkor már egy jelentősen kibővített formában.*


Az eredeti (Roll-Up) kiállítás megtekintéséhez kérjük kattintson a települések nevére:

bkml   bkml   bkml

 


Hasznos ismeretszerzést kívánunk!

 

*A Kecskemét tekintetében jóval több fényképes dokumentumot felvonultató kiállítást - szintén virtuális formában -, ugyanitt tesszük közzé a későbbiekben: Építkezések, épületek Kecskeméten a szocializmus korában címmel.

 

 

A kiállítás anyagát válogatta:
Gönczi Gergő levéltáros
Hlbocsányi Norbert főlevéltáros
Kőfalviné Ónodi Márta főlevéltáros

A kiállítás dokumentumait digitalizálta:
Mudri Andor levéltári kezelő, kiadványkészítő

A kiállítás Roll-Up anyagát készítette:
Szentenderi SKANZEN

A virtuális kiállítást szerkesztette:
Mudri Andor levéltári kezelő, kiadványkészítő

 

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges