Jelenlegi hely

Levéltári együttműködés a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamarával

2018.03.09.

2017-ben a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöksége határozatot fogadott el arról, hogy lehetőségeihez mérten támogatni kívánja a Bács-Kiskun Megyei Levéltár archív építészeti terveinek restaurálását és digitalizálását.

 

Részlet az indoklásból: „A megyei levéltár történelmi viharokat túlélt, fennmaradt archív tervállományának megmentése fontos szakmai érdek. Hiszen többnyire a XIX. és XX. század fordulójának szép emlékű korszaka hozta létre azokat a történelmi városközpontokat amelyekben élünk. Ezek a tervek azonban az akkori papírgyártás sajátosságai miatt megállíthatatlan savasodásnak indultak és emiatt sérülékenyek, töredezettek. Ezért szükséges tehát az irat restaurálás...

Ezen felül az építész kamara a levéltárral hosszútávú partneri együttműködést kíván kialakítani.

 

Ennek első lépéseként 2017 októberében az építészet napjához kapcsolódóan kiállítást rendeztek a levéltár közreműködésével a már digitalizált levéltári tervekből.

 

A rendezvényen készült fotó

bkml

 

2018. év elején pedig sor került néhány kiválasztott tervrajz restaurálására. A tervek restaurálását erősen töredezett, szakadt állapotuk indokolta. A helyreállítási munkákat az Archivart Kft. végezte. A restaurálás előtti és utáni állapotokról készült néhány fotó az alábbiakban tekinthető meg:

 

Tervrajzokon látható sérülésekről készült fotók

bkmlbkml
bkmlbkml
bkmlbkml

 

Egy restauráláson átesett tervrajz képe

bkml

 

Az MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára ezúton is szeretné kifejezni köszönetét, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara Elnökségének és tagságának, hogy felvállalták mindannyiunk örökségét képező levéltári dokumentumok megóvását az utókor számára, és anyagi hozzájárulásukat adták ezen értékmentő munkához. Köszönjük!

 

A közös együttműködéssel létrehozott „A Bács-Kiskun Megyei Levéltárban fellelhető archív építészeti tervek helyzete” c. kiállítást március 8-án megtekinthették levéltári előadássorozatunk kiegészítéseként is, honlapunkon pedig virtuális kiállítás formájában érhető el.

 

Utolsó frissítés:

2018.03.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges