Jelenlegi hely

Egy kiskőrösi állatorvos megpróbáltatásokkal teli életútjának írott emlékei

2021.11.04.

 

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az iratgyarapítás szempontjából ez év őszén rámosolygott a szerencse levéltárunkra, ugyanis az irodalomtörténeti szempontból nagy fontosságú magániratok átvétele után, amelyről nem sokkal korábban számoltunk be, Dr. Bellérné Horváth Cecília intézményünknek ajándékozta édesapja, Dr. Horváth József állatorvos iratait.

A rendkívül gazdag és értékes gyűjtemény szinte mintaszerűen tartalmazza mindazokat a forráscsoportokat, amelyek egy teljes emberi és szakmai életút rekonstruálásához és egy sokoldalú személyiség megismeréséhez szükségesek. Példaként itt csak a tanulmányi előmenetelt igazoló bizonyítványokat, a második világháborús szovjet hadifogságban írt naplókat, feljegyzéseket, verseket, az otthoniaknak írt és a tőlük kapott leveleket, az állatorvosi – gyakorlati és tudományos – tevékenységet megörökítő dokumentumokat és fotókat, valamint a közéletben vállalt sokrétű tevékenységet visszatükröző (1956-os forradalmi eseményeket is ideértve) forrásokat említenénk.

Fontos kihangsúlyozni azt is, hogy az ajándékozó, aki aktív éveiben közgyűjteményi területen, így levéltárban is tevékenykedett, lényegében teljesen rendezett formában bízta gondjainkra a szóban forgó irategyüttest. Köszönet neki az iratokért és azok gondos megőrzéséért!

bkml

 

Utolsó frissítés:

2021.11.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges