levéltár

Dunaalmás térképe 1832-ből

Dunaalmás úrbérrendezési anyaga az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában meglehetősen hiányos. Az 1914 körüli legelőfelosztási iratanyagon kívül sem az elkülönítési per iratai (a per 1857–1859 között történhetett); sem a felmérési, illetve a per lezárását rögzítő elkülönítési térképhez kapcsolódó földkönyvek sincsenek meg. Megtalálható az úrbérrendezés előtti állapotot rögzítő 1832-es belterületi térkép, az elkülönített állapotot bemutató 1859-es belterületi, valamint határtérkép. Hiányzik ezen kívül a felméréskor készített külterületi, azaz határtérkép is.

„Gyarapodásra hely nincs” – Az Országos Közegészségügyi Intézet könyvtára a Rákosi-korszak elején

Könyvtár és könyvtár között is nagy lehetett a különbség, pedig a modern korban mind erősebben igyekeztek az egységes szabványokat és eljárásokat érvényesíteni, akár irányító hatósági szervek létrehozásával is. A könyvtárak felügyeletét 1945 után az Országos Könyvtári Központ nevű intézmény látta el Magyarországon egészen az 1952 évi megszüntetéséig.

Huszár Károly hagyatékát kapta meg a Magyar Nemzeti Levéltár

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója az átadóünnepségén tartott beszédében elmondta, hogy a múzeum kormányzati támogatással idén februárban bonyolította le az első vásárlást az állam javára, amelynek eredményeképpen a Magyar Nemzeti Levéltárban helyezik el Huszár Károly miniszterelnök hagyatékát.

 

A Motus Imago online pályázatunk nyertesei

A pályázók intézményünk válogatott képanyagát használhatták fel animációik elkészítéséhez. A július elsejei határidőig számos színvonalas pályamunka érkezett. A zsűri döntése értelmében Talpas Pál végzett az első helyen, a közönségszavazás alapján pedig Juhász Benjámin került díjazásra; pályázatukat értékes ajándékcsomaggal jutalmaztuk, amelyet előző héten vehettek át.

Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük az összes pályázónak a beküldött munkáját!

Talpas Pál animációja:

Hetedíziglen | Foglalkozások az MNL Országos Levéltárában

Akik a bevezető ismeretekkel már tisztában vannak, bátran jelentkezhetnek a speciális témákra. Az egyes előadásokra a megjelölt létszámkeret erejéig fogadunk jelentkezőket a regisztráció sorrendjében. A nagy előadásokat 15, a kisebb foglalkozásokat 5 főtől indítjuk. Aki férőhely hiányában esetleg most nem tud eljutni programjainkra, a következő azonos témájú előadásra való jelentkezéskor elsőbbséget élvez. Az előadásokat megismételjük és a beérkező jelzések, igények alapján bővítjük is témáinkat.

Pages

Subscribe to RSS - levéltár