Lebilincselő előadás a Szent Koronáról és különleges kalandjairól

2024.02.06.
Folytatódott február 1-én 18 órai kezdettel a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a csömöri Sinka István Községi Könyvtár közösen szervezett, A történelem házhoz jön – beszélgetések a múltról elnevezésű történelmi ismeretterjesztő sorozata. Garadnai Zoltán, az MNL főlevéltárosának moderálása mellett ezúttal Pálffy Géza, az MTA doktora, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója előadását hallhatták az érdeklődők. A népszerű és elismert történész a Szent Koronáról és annak különleges kalandjairól tartott képekkel és térképekkel gazdagon illusztrált, nagy sikerű előadást.

Pállfy Géza részletesen bemutatta a Szent Korona csaknem ezeréves kalandjait, a hazai és külföldi utazásait. Beszélt emellett a koronázási szertartás és a Szent Korona szerepének változásairól, és összevetette az ahhoz kapcsolódó legendákat a történeti kutatások során feltárt tényekkel. A hallgatóság megismerhette a professzor által vezetett Lendület Szent Korona kutatócsoport eddigi kutatási eredményeit, a jövőbeli kutatási terveiket. A vendégek megtudhatták, hogy a Szent Korona története önmagában is egy „kalandregény”, amely a források segítségével nagyon jól megírható. A Szent Korona iránti hazai és nemzetközi érdeklődést mutatja, hogy a kutatócsoport által publikált magyar és idegennyelvű kiadványok szinte mind elkeltek, és a Szent Korona történetére vonatkozó előadásokat – mint ahogy Csömörön is – nagy érdeklődés övezi.

A történelem házhoz jön – beszélgetések a múltról elnevezésű történelmi ismeretterjesztő sorozat még 2022-ben indult, amelyet a csömöri önkormányzat is támogat. Fontos, hogy az MNL 2023-ban emlékezett a levéltár alapítását elrendelő 1723. évi 45. törvénycikkre, és arra, hogy száz évvel ezelőtt a Bécsi kapu téren megnyíltak az intézménynek otthont adó új épület kapui. A történelem házhoz jön tudományos ismeretterjesztő sorozat ennek apropóján indult el, és célja, hogy történész és levéltáros előadók segítségével megismertessük a hallgatókkal az intézmény különleges és „titokzatos” világát, és egyben bemutassuk a magyar történelem fontos eseményeit.

A sorozat folytatódik, március 7-én Varga Zsuzsanna történész, egyetemi tanár, az MTA doktora előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

 

Utolsó frissítés:

2024.02.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges