Egy elmaradt koncert dokumentumai...

A hónap dokumentuma: 2021. január
2021.01.11.
Az 1960-as évek második felétől természetes dolog volt, hogy a Magyarországon működő beat- és rock zenekarok kistelepüléseken is fellépjenek. Ugyan egy kis falu vagy kisebb város művelődési háza (korabeli elnevezéssel „kultúrháza”) nem nyújtott elsőrangú feltételeket egy rock-koncert megrendezéséhez, mind a fellépő együttes, mind pedig a közönség igyekezett túltenni magát a nehézségeken.

Ilyen körülmények várhatták a Hungária (más írásmóddal: Hungaria) együttest[1] is Leányváron[2], ahol 1970 augusztusában készült fellépni. De az augusztus 9-re meghirdetett koncertet a „megfelelő propaganda” hiánya miatt lemondta az együttes vezetője, Fenyő Miklós.[3]

A leányvári művelődési ház igazgatója, Bálint László értesítette az ORI-t[4] a koncert elmaradásáról. Fenyő, is Bálint is közölte, hogy a fellépést szeptember elején tartja meg az együttes.

Közben megváltozott a leányvári „kultúrház” vezetőjének személye, mivel Bálint Lászlót tanácsakadémiára[5] küldték, így már utóda, Bana Teréz kapta meg Fenyőnek a szeptember eleji koncert időpontjára vonatkozó levelét.

Az ORI kérte, hogy a leányvári művelődési ház igazgatója ismételten nyújtsa be az új időpontú koncert engedélykérelmét.

1970. szeptember 6-án a Hungária együttes „teljes létszámban és zenekari felszereléssel” megjelent Leányváron, ahol nagy meglepetés érte őket:

Fenyő Miklós az elmaradt koncert ügyét az ORI Műsorengedélyezési Osztályával is tudatta:

Erre hivatkozva az ORI átiratot intézett a Dorogi Járási Tanács VB. Művelődésügyi Osztályához:

Virág Jenő ügyintéző a Fülöp Pál osztályvezető által aláírt válaszlevélben közölte, hogy Bálint László – Tanácsakadémiára való távozása miatt – már nem vonható felelősségre.

Egy elmaradt koncert önmagában nem „nagy ügy”. De gondoljunk arra, hogy a Hungária együttes – bár első albumuk címe „Koncert a Marson” volt– a funkcionáriusok felelőtlensége miatt nem tarthatott meg egy koncertet Budapesttől 34 kilométernyire. De a legnagyobb vesztes a Komárom megyei kis falu Hungária-rajongó fiatalsága volt…

A Hungária együttes első, 1970-ben megjelent albumának előlapja

A zenekar tagjai (balról jobbra):
Fenyő Miklós – ének, billentyűs hangszerek
Csomós Péter – ritmusgitár, ének
Barta Tamás – gitár, ének
Sipos Péter – basszusgitár, ének
Tóth József – dob, ütőhangszerek
 

A dokumentum forrása: HU-MNL-KEML-XXIII.212.b. A Dorogi Járási Tanács VB. Művelődési Osztályának iktatott iratai, 13258/1970.

Kládek László levéltáros (MNL KEML)



[1] A Hungária – különböző felállásokban – 1967-től 1983-ig, illetve 1985-től 1989-ig az egyik legismertebb és legsikeresebb hazai együttes volt.

[2] Leányvár: község Komárom megye dorogi járásában (ma: Komárom-Esztergom megye esztergomi járása)

[3] Fenyő Miklós (Budapest, 1947. március 12. –) eMeRTon-díjas magyar előadóművész, dalszerző, szövegíró, rock and roll énekes, zenekarvezető, billentyűs.

[4] ORI: Országos Rendező Iroda. A „szocialista koncertszervezés őre” (Csatári Bence történész kifejezése) a belföldi koncertszervezéssel, illetve a műsoros előadások rendezésével, valamint az előadóművészi működésekkel kapcsolatos egyes feladatok ellátásával megbízott állami monopólium jellegű szervezet volt. A kulturális miniszter közvetlen felügyelete alatt álló intézmény teljes önállóságra csak az Állami Hangverseny- és Műsor-igazgatóság 1964-es megszüntetésével tett szert. Az ORI szervezte a koncerteket, folyósította a művészek fizetését, így rajta keresztül valósult meg a könnyűzene cenzúrázása.

[5] A Tanácsakadémia 1953-ban jött létre, mely egy vagy kétéves oktatás keretében biztosította a közigazgatásban tevékenykedő magasabb beosztású káderek (tanácselnökök, vb-titkárok) képzését, melynek során politikai és gazdasági ismereteket sajátíthattak el a hallgatók.

 

Utolsó frissítés:

2021.01.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges