levéltár

Ungváry Krisztián: Hősök?

Ungarisch

A könyvbemutató előtt Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese köszöntötte a hallgatóságot, kiemelve, hogy Ungváry Krisztián könyvében az (egykori) Országos Levéltár áldozatként jelenik meg, mivel az ostrom során a német csapatok hadikórházat rendeztek be az épületben, majd később, tűz miatt számos irat elpusztult.

 

Dunaalmás térképe 1832-ből

Ungarisch

Dunaalmás úrbérrendezési anyaga az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában meglehetősen hiányos. Az 1914 körüli legelőfelosztási iratanyagon kívül sem az elkülönítési per iratai (a per 1857–1859 között történhetett); sem a felmérési, illetve a per lezárását rögzítő elkülönítési térképhez kapcsolódó földkönyvek sincsenek meg. Megtalálható az úrbérrendezés előtti állapotot rögzítő 1832-es belterületi térkép, az elkülönített állapotot bemutató 1859-es belterületi, valamint határtérkép.

Könyv a magyarországi román megszállási politikáról

Ungarisch

Megjelent Marosvári Attila makói levéltáros kollégánk új monográfiája, amely az 1919-1920-as magyarországi román megszállás politikai és közigazgatási összefüggéseit vizsgálja. A könyvet Ablonczy Balázs történész mutatja be Budapesten. Az eseményre minden érdeklődőt tisztelettel meghívunk.

Seiten

RSS - levéltár abonnieren