Jelenlegi hely

Újra kereshető a Kőnyomatosok adatbázisa

2016.03.22.
A magyar sajtó napjára időzítetten március 15-től újra elérhető az MNL kőnyomatos adatbázisa. A szolgáltatást a böngészők technológiai változásai miatt kellett új platformra költöztetnünk. A több mint 700 ezer oldal most az AdatbázisokOnline rendszerbe integráltan kereshető.

Az MTI ún. kőnyomatos kiadványai digitalizálásának lehetőségét a Kormány 2008-ban megítélt céltámogatása teremtette meg. Az MTI a digitális archívum közérdekű használhatóságának javítására, keresési lehetőségeinek bővítésére, a fotóarchívum és a hírarchívum egy részének digitalizálására, és az így létrejövő archív adatállomány publikálására kapott lehetőséget. A Nyitott archívum projekt keretében 2009-ben az Országos Levéltár gyűjteménye mellett az Országos Széchényi Könyvtár anyagából és a Távirati Iroda saját archívumából készültek el a digitális másolatok.

A “kőnyomatosok” a hírügynökségek rendszeres, a sajtót hírekkel ellátó előfizetéses kiadványait jelentik. Kis példányszámú és a nagy gyűjteményekben mára már csak töredékesen meglévő sorozatok, amelyek nemcsak fontos kiegészítő forrásai a politikatörténetnek, de a helytörténészek és a családfakutatók is haszonnal forgathatják. Történetük a 19. század közepére nyúlik vissza, amikor a hírügynökségi tevékenységnek a telegráf használatával való forradalmasítása a Reuters alapító Paul Julius Reuter fejében megszületett.

Paul Julius Reuter 53 éves korában - Rudolf Lehman festménye
Forrás: Wikipédia. Internationalen Zeitungsmuseums der Stadt Aachen

A londoni tőzsde közelében felállított irodájával virágzó üzletet alapozott meg és sokakat inspirált hasonló vállalkozásra. A 19. század második felére Magyarországon is több száz kisebb ügynökség jelent meg a piacon, hogy friss hírekkel lássa el a századforduló Magyarországán megjelenő 1500 sajtóterméket. A Magyar Távirati Iroda egészen az első világháború végén bekövetkező államosításáig csak egy volt a sok közül, jelentősége nemzeti hírügynökséggé válásával a két világháború között nőtt meg. Ekkorra már az ügynökségek száma visszaesett, a kisebb irodák specializálódni voltak kénytelenek, Kiadványaik közül nem sok maradt fenn, a legteljesebb gyűjteményt értelemszerűen a Magyar Távirati Iroda kőnyomatosai jelentik.

Az MTI Zrt. öt külön kereshető adatbázisban tette közzé az 1887 és 2005 közötti híreket, ez regisztrációt követően ingyenesen elérhető a http://www.mti.hu oldalon. Az Országos Levéltár 1571 kötetet felölelő 708 619 oldalnyi anyagát korábban önálló felületen szolgáltattuk. A technológiai változások miatt 2016-ban ezt új platformra kellett költöztetni, így mostantól a kőnyomatosok az AdatbázisokOnline részeként érhetők el. Az adatbázis a K 428, K 612 és a XXVI-A-14-b törzsszámú fondok anyagait tartalmazza az 1920 és 1956 közötti évekből. Az újbóli publikálás során több korábbi hibát is javítottunk és a struktúrát is következetesebbé tettük. A kiadványok közötti böngészés mellett lehetőség van konkrét időpontra vagy teljes szövegre keresni. A lapszámok nyomtathatók, letölthetők, és bár a közös keresővel (egyelőre még) nem kereshetők, de hamarosan ez is elkészül.

 

Irodalom:
Lakatos Éva: Sajtószolgák – a kőnyomatosok. In: Magyar Könyvszemle   116. évf. 2000. 4.szám

Korábban:
A Magyar Távirati Iroda napi hírei
Ideiglenesen nem üzemel az MTI „kőnyomatos” Hírek adatbázisa

 

Szatucsek Zoltán

2016. március 15.

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges