Jelenlegi hely

Rigában volt az Európai Állományvédelmi Vezetők (EHC) 7. találkozója

2015.07.03.
2015. június 25-26-án rendezték meg az európai állományvédelmi vezetők szakmai tanácskozását, ahol Európa 10 országából érkeztek delegáltak, összesen 23 fő. A 7. alkalommal megrendezett találkozó Rigában volt, ahol két helyszínen a Lett Állami Történeti Levéltárban és a Lett Nemzeti Levéltár Igazgatási Épületében zajlottak az előadások és megbeszélések.

Az előadások három, egymáshoz kapcsolódó témát jártak körül. Először esettanulmányokat hallhattunk kulturális örökség részét képező dokumentum együttesek digitalizálásra való előkészítéséről, illetve szakszerű restaurálásáról, kezeléséről. Ezután látogatást tettünk a Történeti Levéltár különböző kezelésekre szakosodott restauráló, illetve digitalizáló műhelyeiben. A második szekcióban a digitalizálás konzerválási, restaurálási eljárásokra gyakorolt hatásáról hallgattunk beszámolókat, illetve folytattunk vitát. Az utolsó téma alacsony költségvetésű állományvédelemi megoldásokkal foglalkozott, ami országonként eltérő módon a speciális külső raktárépítéstől teljes új levéltár építéséig elemezte az elavult, rosszul működtethető, már nem bővíthető intézmények korszerűsítési lehetőségeit, amik a működés gazdaságosságát segítik elő.

A szekciókat beszélgetések zárták, amin tájékoztatást kaptunk az állományvédelmi témákban kidolgozás alatt álló új nemzetközi szabványokról. Három munkacsoportot terveztek, jelenleg kettő foglalkozik a témákkal, a tagok 2-3 havonta személyesen is találkoznak.

Témák:

  • Az első csoport az ISO 11798:2001 (Ez a szabvány meghatározza az iratok, nyomtatványok és papírmásolatok időállóságának követelményeit és vizsgálati módszereit) és 11799:2003 (Ez a szabvány a levéltár vagy könyvtár épületére, dokumentumok csomagolására, kiállítási körülményekre, biztonságra, tisztaságra, katasztrófatervre vonatkozó követelményeket fogalmazza meg) szabvány felülvizsgálatát tárgyalja.
  • A második csoport a papír savasodás mértékének kiértékelése meghatározásán dolgozik.
  • A harmadik csoport foglalkozna az irányítás, raktározás, kezelés témakörével.

Kérdőívek kitöltésével a vállalkozó intézmények egy előzetes felmérésben vesznek részt adott állományvédelmi témákban, pl. raktári körülmények, tárolóeszközök, iratok savasodásának mértékére vonatkozó felmérés, digitalizálás tervezése, módja.

Az előadásokon keresztül és kötetlen beszélgetések kapcsán is több hasznos információ és tapasztalat gyűlt össze, ami szükséges egy korszerű levéltári állományvédelmi stratégia kialakításához. A tagok közti további elektronikus kapcsolattartás segít az információ megosztásában.

Szlabey Dorottya

osztályvezető-helyettes

Állományvédelmi és reprográfiai osztály MNL SZKK

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges