Jelenlegi hely

Elkészült az Európai Levéltári Portál

ARCHIVES PORTAL EUROPE
2012.03.02.
Február végén befejeződött az Európai Levéltári Portál létrehozására alakult projekt. Az éles rendszer indításakor 17 ország 62 levéltárából nem kevesebb, mint 63.781.468 irat kutatható. A hároméves fejlesztés eredményeként nemcsak a kutatói felület, de a levéltárak által szolgáltatott újabb iratok és segédletek feltöltéséhez is minden eszköz rendelkezésre áll.

 

Európai Levéltári Portál

Az Európai Bizottság 2005-ös határozata ellenére, az Európai Levéltári Portál létrehozását sokan tartották túlzottan ambiciózus célkitűzésnek. A levéltári anyag sokfélesége és a kulturális terület tagállami hatásköre ellenére a levéltári szakma példamutató összefogást mutatott fel és 2012 elejére nemcsak a portál alap infrastruktúráját teremtette meg, hanem tekintélyes tartalommal bíró szolgáltatást alakított ki. Összehasonlításul: az EU kulturális zászlóshajója, az Europeana, csak e tartalom egyharmadával, hozzávetőleg húszmillió rekorddal rendelkezik.

És a jövő még inkább biztató. Egyrészt a projekt nemcsak lefektette az európai adatcsereszabványt, hanem a tartalmak feltöltése során élővé is tette. Jelenleg használt formátumaikról a háttérben működő konverterekkel az adatszolgáltatók könnyen képesek adatot feltölteni. A levéltári anyag leírására alkalmas EAD formátum szűkítésével könnyen kezelhető adatcsereformátum (APENET-EAD) jött létre, az EAG formátum pedig lehetővé teszi a levéltári intézményekre vonatkozó adatok adatcseréjét. Az adatcsere ráadásul nemcsak az egyes levéltárak között valósul meg akadálymentesen, hiszen a portál kompatibilis az Europeana ESE v3.4 formátumával, ami azért is fontos, mivel így a portál páneurópai levéltári aggregátoraként tud működni adatot szolgáltatva az Europeana felé.

A Magyar Országos Levéltár 2011 májusában kérte felvételét a projektbe, amelyről a közelmúltban - 2012. január 12-én Madridban tartott közgyűlésen döntöttek a résztvevők. Magyarország így az Európai Levéltári Portál alapítójának számít, s ekként vesz részt az immár csaknem valamennyi tagállamot felsorakoztató következő projektszakaszban. És ez a másik ok a bizakodásra. A március 1-jén induló APEX projekt újabb három évre biztosítja az együttműködés kereteit s immár nem csupán 17, hanem valamennyi Uniós tagállam részvételével.

Utolsó frissítés:

2015.08.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges