Jelenlegi hely

Befejeződött az MNL Országos Levéltárban őrzött Julius Ludwig Grimm féle felfújható földgömb restaurálása

2016.05.27.
Befejeződött az MNL Országos Levéltárban őrzött Julius Ludwig Grimm féle felfújható földgömb restaurálása. (P 648 – Szüllő család)

Az 1832-ben Berlinben készült, igen vékony papírra nyomtatott, színezett, majd batisztvászonra kasírozott és összesen 26 elemből összeépített földgömb felfújhatóvá tétele nagy kihívás elé állította a restaurátorokat. A közel 200 éves ritkaságnak számító glóbusz szerencsére egészben megmaradt az eredeti felfújó szeleppel együtt. A szelvényeket összetartó ragasztások csak részlegesen gyengültek meg. A felületét borító por eltávolítása, gyűrődések, kisebb szakadások, illetve a külső papírburok részleges felválásainak simítása, rögzítése, kiegészítése tették ki a munka aprólékos, előre megtervezett lépéseit.

Nagy feladatot jelentett a 12 szelvényre hajtogatott gömb formájának kitöltése, vagyis a felfújás. A földgömb anyagának állapotát vizsgálva nem lehetett közvetlenül levegőt juttatni a gömbbe, mert az folyamatosan szivárgott volna a porózus papír és textil burkon keresztül. Külső szakmai segítséggel találtunk megoldást a könnyű, levegővel feltöltött gömbforma létrehozására, ami az eredeti hatás és látvány bemutatását tette lehetővé. A felfújható földgömb restaurálását a Német Nagykövetség támogatta. A restaurálást Nemes L. Ágnes és Szlabey Dorottya az MNL OL főrestaurátorai végezték.

A felfújható glóbusz nyilvános bemutatása a Múzeumok éjszakája programjához kapcsolódik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges