Jelenlegi hely

Megjelent levéltárunk első elektronikus kiadványa

2022.04.26.
A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára az Adatok, források és tanulmányok a Nógrád Megyei Levéltárból című könyvsorozatában a hagyományos kiadású kötetek mellett - napjaink megkerülhetetlenné váló digitális világához igazodva - helyt szeretne adni az elektronikus kiadványoknak is. 
Az MNL Nógrád Megyei Levéltára és a Selye János Egyetem Tanárképző Kar Történelemdidaktika doktori tanulmányi programja együttműködésében 2020-ban „Újrarajzolt határ – újrarajzolt történelem” címmel rendezett Levéltári Nap Trianonra, annak következményeire, és ehhez kapcsolódóan a változó történelemtanításra fókuszált. 
A jelen kötet - az online úton rendezett - Levéltári Nap előadásainak szerkesztett változatait tartalmazza. Bese László (Selye János Egyetem) és Vajda Barnabás (Selye János Egyetem) tanulmánya a szlovákiai, illetve Sebestyénné Batta Ágnes (MNL Nógrád Megyei Levéltára) publikációja a magyarországi tankönyvek változó Trianon-képéről szól. Szepessyné Judik Dorottya (MNL Nógrád Megyei Levéltára) pedig az 1920 utáni felvidéki siketoktatásról és azon belül a történelemtanításról írt. 
Bízunk benne, hogy ezek a tanulmányok hozzájárulnak ahhoz– igazodva Vajda Barnabás 2020-ban megjelent „Történelemdidaktika és történelemtankönyv-kutatás” című könyvében megfogalmazott gondolatokhoz -, hogy a jövőben olyan történelemtankönyvek szülessenek, melyek a 21. század igényeinek megfelelnek, és felülemelkednek a nemzeti elfogultságon. Helyette hiteles szakmai, didaktikai feltételeknek tesznek eleget a sokszempontúságra fókuszálva.
 

Utolsó frissítés:

2022.04.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges