Jelenlegi hely

„Második ciklusát kezdte meg a megyei levéltár igazgatója” – tudósított a Nógrád Megyei Hírlap

2020.01.31.

"Gusztiné dr. Toronyi Juditot, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatóját tavaly decemberben újból kinevezték erre a pozícióra, így már második ciklusát kezdhette meg. Ennek kapcsán az elmúlt öt esztendőről, illetve a jövőbeni tervekről beszélgettünk vele.

Salgótarján – Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy újabb öt évre kaptam kinevezést a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatói pozíciójára. Öröm, hiszen ez annak az elismerése, hogy az a szakmai munka, amely az elmúlt években az intézményben folyt bizalmat kapott a folytatásra. Természetesen nagy megtiszteltetés is, hogy Nógrád megyében a salgótarjáni központtal, balassagyarmati és bátonyterenyei fióklevéltárral rendelkező intézmény vezetője lehetek – kezdte gondolatait Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Az igazgató hozzátette: fontosnak tartja továbbra is a helyi identitás megőrzését célzó helytörténeti rendezvények szervezését és tanulmányok kiadását. Alkalmazkodva azonban az új felhasználói igényekhez, a levéltár számára is elengedhetetlen a virtuális térben való jelenlét.

– Itt kell megemlítenem a történeti blogjainkat, amelyeket mindig nagy érdeklődés övez. Értékteremtő szerepüket jelzi az is, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár webarchívumába is méltónak találták a megőrzésre. Nagy sikerrel működtetjük továbbá a facebook oldalunkat is, és saját youtube csatornával is rendelkezünk. Mindezek megalapozzák azt, hogy a levéltár a nagyközönség számára nyitott intézményként jelenjen meg.

Levéltár-pedagógia tevékenységünk keretében az iskolás korosztályt, továbbá az élethosszig tartó tanulás jegyében az idősebbeket is várjuk levéltári óráinkra. Rendelkezünk ugyanis azokkal a modern technikai eszközökkel, amelyeknek a felhasználásával élményszerűen tudjuk megtartani az órákat – hangsúlyozta az igazgató.

Kifejtette továbbá: a levéltár közigazgatási és tudományos szerepéből adódó feladatellátása széles körű partneri együttműködést igényel a jövőben is. Mérföldkőnek tekintik, hogy tavaly a Miskolci Akadémiai Bizottság első alkalommal tartotta meg a regionális tudománynapi ünnepségét a levéltárban.

– Terveink között szerepel a nemzetközi kapcsolataink további erősítése is. Az idei levéltári napunkat közösen rendezzük meg a szlovákiai Selye János Egyetem Tanárképző Karával. Kuriózumként kell megemlítenem a Spanyol Nemzeti Levéltár főszervezésében indult „Európai Digitális Kincsek” című projektet, amelynek célja a levéltári anyagok szélesebb körű digitális formában történő bemutatása.

Nagy örömünkre szolgált továbbá az is, hogy a nemzetközi kiállításba beválogatták gyűjteményünk három dokumentumát is, így levéltárunk európai szinten is képviseltetheti magát egy nagyszabású digitális tárlatban – zárta gondolatait az igazgató."

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2020. január 29., szerda

 

Csatolt állományok: 

Utolsó frissítés:

2020.01.31.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges