Jelenlegi hely

Fotókiállításunk előkészületeiről a Nógrád Megyei Hírlapban

2021.05.12.

Ismét megnyitotta kapuit az ügyfelek és a kutatók előtt a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára. Az intézmény dolgozói azonban a zárvatartás ideje alatt sem tétlenkedtek, folyamatos ugyanis az a szakmai munka, amely már az őszi hónapokra tervezett programokat készíti elő.

Fotó: Hűvösi Csaba/NMH

– A járványhelyzetre való tekintettel a Magyar Nemzeti Levéltár összes tagintézményében érvénybe léptek a március 8-tól elrendelt védelmi intézkedések. Ez azt jelentette, hogy a kutatótermek és a személyes ügyfélszolgálatok bezártak. Természetesen az állampolgárok online formában, az ügyfélkapun keresztül, illetve postai úton is megkereshették intézményünket. Jelenleg már ismét nyitva van a levéltár, ezért mind az ügyfeleink, mind pedig a kutatóink személyesen is jöhetnek hozzánk – mondta el portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit.

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója hozzátette: a zárva tartás ideje alatt is tovább folyt az a szakmai munka, amely már az őszi hónapokra tervezett programokat készítette elő.
– Bízunk ugyanis abban, hogy már a személyes jelenlétet lehetővé tevő rendezvényeinket is meg tudjuk majd tartani. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár A létező szocializmus életvilágai – A vidéki miliők rendszerváltása című közös kutatási programjának résztvevőjeként az egyik ilyen tervezett programunk lenne az a kiállítás, amely az eddig még soha nem látott fényképgyűjtemény segítségével mutatná be a rendszerváltást megelőző évek településfejlesztési törekvéseit és annak az életmódra gyakorolt hatását. Az 1980-as években a Haza­fias Népfront kezdeményezésére, a felszabadulás negyvenéves évfordulójára készülve helyi könyvtárosok, profi fotósok és aktivisták fényképezték végig Magyarország utcáit. Ennek legfőbb célja a hazai falvak fejlődésének, átalakulásának a bemutatása volt. 1984 és 1986 között az országos kezdeményezés keretében több mint százezer fotó készült, amely aztán bekerült az Országos Levél­tárba – emelte ki Gusztiné dr. Toronyi Judit.
Az igazgató kifejtette továbbá: a dokumentáció az ország valamennyi tájegységéről őriz fotókat. Ennek köszönhetően képet kaphatunk a középületek arculatváltozásáról, az iskolákról, a takarékszövetkezetekről, az orvosi rendelőkről, a buszmegállókról, az üzletportálokról, illetve a vidék jellegzetes típusházairól is. A felvételeken megjelenő személyek kapcsán a hétköznapi ruhaviselet is megvizsgálható.
 
Fotó: Hűvösi Csaba/NMH
 
– A fényképekről digitális másolatok is készültek, amelyeket a megyei levéltárak rendelkezésére bocsátottak. A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának a munkatársai a kiállítás előkészítése során arra törekedtek, hogy a felvételeket különböző témák köré csoportosítva tudják bemutatni. Ennek köszönhetően az érdeklődők láthatják majd az 1980-as évek Nógrád megyei építkezéseit, egymás mellé helyezve a hagyományos és az új falut. A fotóknak köszönhetően megismerhetik a települések korabeli életét, annak szociográ­fiai megjelenítésével. A kiállításban a fényképeket a levéltár plakátgyűjteményének darabjai teszik majd színesebbé, amelyek a korszakban keletkeztek, és szintén a mindennapi élethez kötődően tettek közzé felhívásokat a lakosok számára. Ilyenek például a meghívók a nőnapi ünnepségekre vagy a szemétgyűjtési akciókra, de láthatóak lesznek majd a választási jelöltek plakátjai is. Szintén levéltárunk anyagából válogattunk a kiállításba a Nógrád Megyei Tervező és Építőipari Vállalat tervdokumentációiban is megtalálható fényképekből – tudtuk meg Gusztiné dr. Toronyi Judittól, aki azt is elárulta, hogy a digitalizált fotókat adatbázis segítségével is hozzáférhetővé teszik a kutatásban részt vevő intézmények, emellett a Skanzen-­katalógust, a Magyar Nemzeti Levéltár pedig kiadványkötetet jelentet majd meg.
 
Nógrád Megyei Hírlap cikke, 2021.05.03.
 

Utolsó frissítés:

2021.05.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges