Jelenlegi hely

Családi emlékezet a levéltári forrásokból

2020.05.12.

Összeállítások készültek a levéltár őrizetében lévő családi anyagokból

 

Napjainkban egyre népszerűbbé vált a családtörténet-kutatás. Ezt alátámasztja a levéltári gyűjtemény családtörténeti iratai iránti érdeklődés is. A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára alkalmazkodva a családkutatásban jelentkező igényekhez, igyekszik azt minél sokoldalúbban kiszolgálni.

 

Salgótarján – Bízunk abban, hogy az év második felében ismét meghirdethetjük, azokat a foglalkozásokat, amelyeket már az elmúlt esztendőben is nagy érdeklődés mellett szerveztünk meg – mondta el lapunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit.

A Nógrád Megyei Levéltár igazgatója hozzátette: a tervezett három alkalomból álló kurzuson a résztvevők tájékoztatást kapnak majd a családkutatás online elérhető adatbázisairól, az anyakönyvek feltérképezésének a lehetőségeiről, illetve azokról a levéltári iratokról, amelyek a családfa kutatásához további információkkal szolgálhatnak. A tanfolyamot salgótarjáni és balassagyarmati helyszíneken is szeretnék majd megtartani.

– A Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen című projektjéhez kapcsolódva a családkutatást oktatási anyagok is segítik. Két korosztály – az általános iskolások, valamint a középfokú intézményekben tanulók és a felnőttek – számára készültek a családkutatás több évtizedes eredményeit felhasználó tananyagok, illetve feladatlapok. Az eddig csak a levéltári foglalkozásokon használt kiadványok idén már meg is vásárolhatóak az intézményben – emelte ki Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Kifejtette továbbá: a családi múlt iránt érdeklődők figyelmébe ajánlják honlapukon a Családi emlékezet címmel indult menüpontot, ahol különböző összeállításokat készítettek a levéltár őrizetében lévő családi anyagokból. Legutóbbi nagy sikerű gyűjteményük a salgótarjáni május elsejéket megidéző fotóalbum volt. Ez a felvonulás, illetve az azt követő majálisok képein keresztül sokakban elevenítette fel a családi és munkatársi közösségben megélt élményeket.

– A jövőben is szeretnénk minél több, olyan összeállítást a nagyközönség elé tárni, amelyek felhívják a figyelmet a családi emlékek megőrzésének a fontosságára. Így bemutatunk majd családi fényképalbumokat, érdekes iratokat, de az érdeklődők találkozhatnak majd családfa-kutatást segítő tanácsokkal, továbbá rövid tudományos-ismeretterjesztő írásokkal is – hangsúlyozta Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Az online megjelenő újdonságok lehetőséget nyújtanak arra is, hogy az érdeklődők virtuális sétát tegyenek a levéltári gyűjtemény értékes darabjai között.

Az igazgató tájékoztatott arról, hogy a közelmúltban lezárult Közigazgatási eljárásokhoz kapcsolódó levéltári szolgáltatás fejlesztése elnevezésű projekt által a kormányablakokban is lehetővé váltak az állampolgári megkeresések a levéltár felé, a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen. A Nógrád Megyei Levéltárában nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a felhasználói igényekhez alkalmazkodva, széles körű és gyors hozzáférést biztosítsanak a levéltári iratokhoz. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele a virtuális térben való jelenlét.

Nógrád Megyei Hírlap cikke, 2020.05.12.

 

Utolsó frissítés:

2020.05.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges