Révész és Labanc - a falu bikái!

2024.03.05.

 

2023. november 22-én levéltárunk Facebook oldalán közzétettünk egy rövid, ámde annál beszédesebb iratot, melyben a Jupiter nevű elhullott vármegyei tenyészbika bőrének eltulajdonításáról, illetve a visszaszerzésére tett felhívásról volt szó. Akkor úgy gondoltuk, hogy ezzel a tenyészbikák iratszintű megjelenése véget ért, de úgy tűnik a téma nem hagy eltávolodni bennünket magától! Tolna vármegye alispánjának iratai között történő kutakodásunk során bukkantunk az alábbi érdekes aktára, melynek rövid bemutatására most kísérletet teszünk.

Történt ugyanis, hogy 1942. július 10. napján Varsád község elöljárósága tiszteletteljes, egyben gazdasági szempontból kiemelkedően fontos kéréssel fordult Tolna vármegye alispánjához. A kérés oka abban állt, hogy 1942. tavaszán a falu tenyészbikáit lépfene ellen oltatták be, de sajnos az egyik tenyészbika az oltást követően elhullott, így sajnos egyel kevesebb apaállatuk maradt, mint amennyire szükség lett volna. A község ezért egy tenyészbika vásárlását kérte az alispántól. Ifjabb Török József helyettes jegyző, valamint Bruckner János községi bíró által aláírt kérelmet még aznap továbbították az alispáni hivatal felé.

Szongott Edvin alispán intézkedett is az apaállat-vásárlás ügyében, megbízta Eördögh Zoltán Magyar Királyi Gazdasági Főfelügyelőt a megfelelő tenyészbika kiválasztására és megvásárlására. A főfelügyelő a megfelelő állatot Lengyel községben vélte megtalálni. A Magyar Nemzeti Múzeum gróf Apponyi Sándor-féle Lengyeli Alapítványi Uradalmának tulajdonában lévő, Révész névre hallgató tenyészbikát az alispáni hivatal 2700 pengő vételáron meg is vásárolta, és Varsád községnek 250 pengő használati díj fejében ki is adta. Lengyel község előljárósága 1942. augusztusában községi bizonyítványt is kiállított, melyben az Uradalom köztartozásktól mentes voltát igazolta.

Bruckner János, Varsád község bírája 1942. augusztus hó 30-án állította ki azt az átvételi elismervényt, mely a Révész nevű, magyar piros tarka fajtájú tenyészbika Alispáni Hivataltól történő átvételét igazolta. Az állat az elismervény tanúsága szerint egészséges állapotban került új állomáshelyére.


Valami azonban történhetett! Révész nem tudta ellátni feladatát maradéktalanul? Egyéb előre nem látott körülmény lépett fel? Vagy esetleg a tenyészbikák közül valamelyik másikkal adódott gond? Az iratokból ez sajnos nem derül ki, az viszont igen, hogy ifjabb Török helyettes jegyző, illetve Bruckner községi bíró 1942. december 16-i dátummal újfent az alispáni hivatalhoz fordult egy darab tenyészbika Varsád község részére történő kiadása érdekében. Ebben a kérvényben már meg is nevezték Steitz János gyönki gazdát, akinek tulajdonát képezte egy megfelelőnek tűnő jószág. A kérvénynek nyomatékot adva jelezték, hogy a bika szállítása nem kerülne semmibe, valamint azt is, hogy az előljáróság megtekintette az állatot és azt alkalmasnak találta, sőt, nagyon meg is tetszett nekik.

Steitz János 1943. január 4-én levélben kereste meg Szongott Edvin alispánt, az üzlet nyélbe ütését sürgetendő. Jelezte, hogy a bika számára hagyott abraktakarmány már elfogyott, a hadsereg által el nem vitt szálastakarmány úgyszintén. Az állat fizikai állapota így folyamatosan romlik, és eladásra is már viszonylag régen bejelentette, ezért az egyezség mihamarabbi megkötését szorgalmazta.

Az 1943. január 9-én Gyönkön felvett jegyzőkönyvben foglaltak szerint a Labanc névre hallgató, 1941-es „évjáratú”, Steitz János tulajdonát képező tenyészbika köztenyésztésre alkalmas. Az alispáni hivatal Révészével egyező áron, 2700 pengőért vásárolta meg.

Az állat átvételét Varság község előljárósága 1943. január 10-én kelt átvételi elismervénnyel igazolta vissza.

Az alispáni hivatal 1943. január 14-én nyugtázta a tenyészbika használatra történő átadását.

Varsád község a tenyészbikáért ebben az esetben is használati díjat volt köteles fizetni. A díjfizetés során némi hátraléka is keletkezett a falunak, de ezt a hátralékot 1944. január 20-ra sikerült kiegyenlíteniük Tolna vármegye alispánjának hivatala felé.

A két használatra kiadott, köztenyésztésre alkalmas tenyészbika további sorsáról az iratanyagban információt nem találtunk, bízunk benne, hogy feladatukat a köz megelégedésére látták el.
 

 

Forrás:
Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Vármegyei Levéltára IV.404.b. Tolna vármegye alispánjának iratai, Közigazgatási iratok, 262/1944, Varsád község részére kiadott vm. tenyészbika.
 

Összeállította:
Asztalos Zoltán
segédlevéltáros
 

Utolsó frissítés:

2024.03.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges