Könyvbemutató: Retrouver ses ancêtres hongrois (Keresem magyar őseimet)

Beszámoló
2016.11.02.
2016. október 27-én második alkalommal került megrendezésre a Francia Intézet és a Magyar Nemzeti Levéltár közös programja. Az alkalmat ezúttal a Retrouver ses ancétres (Szerényi Ildikó – Berkes József: Keresem magyar őseimet) című, Párizsban 2016-ban megjelent genealógiai segédlet bemutatása szolgáltatta.

A rendezvényen megjelenteket Hervé Ferrage, a Budapesti Francia Intézet igazgatója  és Reisz T. Csaba, a Magyar Országos Levéltár címzetes főigazgatója köszöntötte. A kötetet Körmendy Lajos, a levéltár nyugalmazott főosztályvezetője mutatta be, aki személyes emlékeket felidéző előadásában a családfakutatás társadalmi, szociológiai összetevőire is kitért. Marie-Odile Mergnac, az Archives&Culture könyvkiadó tulajdonosa és egyben főszerkesztője gazdagon illusztrált előadást tartott, bepillantást engedve egy tőlünk viszonylag távoli, ám a genealógiai kutatások terén nagy múlttal rendelkező ország kutatási szokásaiba és módszereibe.

A francia nyelvű prezentáció letölthető: itt (pptx).

Az eseményt Szatucsek Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője előadása zárta, aki kitért az Archives Portal Europe által nyújtott genealógiai kutatási lehetőségekre is.

A rendezvényt Bénédicte Williams, a Francia Intézet munkatársa moderálta.

A rendezvénynek különleges hangulatot kölcsönzött a Duna-parti helyszín, valamint a francia és magyar nyelvű előadások váltakozása, amelyek követéséhez a Francia Intézet által biztosított szinkrontolmácsok nyújtottak segítséget.

 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges