Ember Győző-díj 2023

Szerző: Borsodi Attila
2023.11.03.
Kiemelkedő szakmai munkássága elismeréseként Ember Győző-díjat vehetett át november 3-án, pénteken a Levéltár Bécsi kapu téri palotájában Fiziker Róbert levéltáros-történész, az elismerést Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója adta át.

Fiziker Róbert, aki doktori disszertációjában a 20. század elejének meglehetősen zaklatott időszakával foglalkozott, az osztrák–magyar kapcsolatok kiváló szakértője. Levéltárosként a Külügyminisztérium iratainak referense, aki szakszerűen és hitelesen tudja megszólaltatni a rá bízott iratokat, jól ismeri a dokumentumok keletkezésének hátterét.

Fiziker Róbert kutatóként az osztrák-magyar kapcsolatokat, egy régi-új viszony teljesen új keretek közötti változásait kutatja. Ez a terület levéltárosi munkája során más területekkel is kiegészült, így újabban a dualista és az 1945 utáni korszak politikai eseményeit is nagy sikerrel tárja fel.

Az MNL Országos Levéltárának kiemelkedő tehetségű levéltáros-történésze már pályafutása kezdetétől a tudományos ismeretterjesztés ismert szerzője, aki az Élet és Tudomány, majd a BBC History című folyóirat hasábjain számos, a közönség számára igen tanulságos, egyben szórakoztató cikket publikált már. Jelent meg továbbá írása, recenziója, fordítása a Századokban, a Rubiconban, a Valóságban, a LIMES-ben, a Történelmi Szemlében, a Múltunkban, a Világtörténetben, a Soproni Szemlében és a Históriában is. Fiziker Róbert továbbá több önálló kötet szerzője és tanulmánykötetek szerkesztője.

A megszerzett tudását a Levéltárban is kamatoztatja, ahol a saját internetes felületeken (Archivnet, Hét dokumentuma) is gyakran jelenik meg írása. Emellett a közművelődési programokba is szívesen kapcsolódik be, így például konferenciákon, raktárlátogatásokon is közkedvelt előadó.

Fiziker Róbert a kitüntetés átvétele kapcsán elmondta: azt gondolta, hogy a díjak el fogják őt kerülni, de ha egyszer mégis eléri egy ilyen elismerés, akkor az még később lesz. – Kifejezetten jó érzés, hogy éppen abban az évben kaptam meg a díjat, amikor a Levéltár megalapítását elrendelő törvény háromszázéves, illetve a Bécsi kapu téri palota átadásának százéves évfordulóját ünnepeljük. Ezzel a díjjal az én harminc évemet ismerték el, hiszen 1993-ban léptem be először kutatóként az épületbe, tíz éve pedig már itt is dolgozom – emelte ki. Hozzátette: nagy öröm számára, hogy egy ilyen remek szakmai és emberi közösség elismert tagja lehet. Szavai szerint a kitüntetés azért is büszkeséggel tölti el, mert a díj 2002-es megalapítása óta a magyar levéltárügy nagyjai kaptak ilyen elismerést, és ebbe a sorba tartozni nem mindennapi érzés. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Ember Győző-díj nemcsak elismerést jelent neki, hanem kötelezettséget is ró rá, és a jövőben ennek megfelelően igyekszik majd dolgozni.

 

A díjazott kollégánknak gratulálunk, és kívánunk számára további szakmai sikereket!

 

Utolsó frissítés:

2023.11.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges