Elhunyt Kondorné Látkóczki Erzsébet (1961-2014)

GYÁSZ
2014.11.03.
Az MNL Heves Megyei Levéltárának dolgozói megrendülten tudatják, hogy Kondorné Látkóczki Erzsébet főlevéltáros hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt.

 

"...sohasem nyögött a bajban, sohasem panaszkodott végzetéről; sok mással megéreztette, hogy mi ő, éppúgy, mint mikor a sötétbe bevilágít a fény; mindenkinek a figyelmét magára vonta, mivel békés és szelíd volt, az emberi-isteni világgal szemben egyaránt méltányos. Tökéletes, saját csúcsára hágott lélek lakott benne..." Seneca

 

Kondorné Látkóczki Erzsébet 1961. október 27-én született Kondoroson. Középiskolai tanulmányait követően a József Attila Tudományegyetem BTK magyar nyelv és irodalom - latin szakára nyert felvételt, amelyet 1985-ben fejezett be. Erdőmérnök férje révén Heves megyébe került, ahol álláskeresése hamar sikerrel járt: kiváló latin nyelv tudására a Heves Megyei Levéltár igényt tartott, így 1985. október 1-jén munkatársai közé fogadta.

Haláláig kiváló szakértője, gondozója volt a levéltár latin nyelvű iratanyagának, különösképpen az értékes Mohács előtti oklevélgyűjteménynek. Árpád-kori oklevelek a Heves Megyei Levéltárban c. munkáját a hazai diplomatika kiemelkedő művei között tartják számon. Hiánypótló volt Bél Mátyás: Heves megye ismertetése, 1730-1735. c. művének lefordítása, amely elengedhetetlen forrása Heves megye koraújkori helytörténeti kutatásának. A Heves Megyei Levéltár több jelentős tudományos munkájában is részt vett, így a Syllabus latino-hungaricus kötet anyaggyűjtésében, illetve a Heves megye történeti archontológiája elkészítésében. Az utolsó hetekig, ereje fogytán is dolgozott Eger város történeti archontológiáján.

2011 januárjától a levéltár új feladattal, a kutatóterem vezetésével bízta meg. Segítőkész, kedves személye legfőképp a családfakutatók körében váltott ki elismerést, hisz kutatásaikhoz szakértő és türelmes útmutatást nyújtott. Emlékezetes a családfakutatásról tartott érdekfeszítő, igényes előadása, mint ahogy minden megnyilvánulására, előadására a tartalmi színvonal és a választékos nyelvi kifejezés volt jellemző.

Személyisége, jelleme közel állt tanulmányai tárgyához, az antikvitás nagyjaihoz, azok értékrendjéhez: lényegre törő, következetes, bölcs gondolkodás, mértéktartó, kiegyensúlyozott, szelíd érzésvilág. Fájó, hogy a sors nem volt ilyen méltányos hozzá, súlyos betegsége révén nagyon korán vette el őt családjától: férjétől és négy fiúgyermekétől.

 

Utolsó frissítés:

2015.07.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges