VESZPRÉMI TÉRKÉPVÁNDOR – FELTÁMADT ÜDVÖZÍTŐ-TEMPLOM ("KÁROLY-TEMPLOM")

2023.11.29.
A Veszprémi Térképvándor applikáció adatbázisából ezúttal a Feltámadt Üdvözítő-templommal, közismert nevén a Károly-templommal ismerkedhetnek meg. A Térképvándor a Veszprém-Balaton 2023 applikáció (VEB 2023 app) letöltésével érhető el Android és IOS App store-okból. Az applikáció menüjében található meg a Térképvándor helytörténeti felületet.

A Károly-templomként ismert kápolna 1903 és 1907 között épült az alsóvárosi temető városközpont felőli részén, az egykori úgynevezett Cigánydombon. Építtetője Hornig Károly megyéspüspök és bíboros a maga és családja temetkezési helyének szánta, innen származik a kápolna közkeletű elnevezése. Az építtető személyére utaló jelek – monogram, családi címer, egyházi jelvény – az épület több kiemelt jelentőségű pontján megjelennek.

A kápolna ugyanakkor nemcsak a püspök földi maradványainak őrzési helye, hanem a közvetlen közelében működő kórház kápolnájaként, valamint a 19. század végén egyre népesebbé váló településrész templomaként is működött. A kápolnát a funkciójához illően a halál felett győzedelmeskedő Feltámadt Üdvözítőnek szentelték.

A neoromán stílusú templomot Kesselbauer Ágoston műépítész, Veszprém város mérnöke tervezte, a háromszög alakú térhez centrális elrendezésű, azaz bizánci épületekhez hasonló kompozíciót választott a hagyományos hosszhajó elrendezés helyett. Építési anyagnak veszprémi szürke- és Balaton-parti vörös homokkövet használtak, a tetőrészt az akkor még újdonságnak számító vörös-tarka eternittel fedték be. A kivitelezést helyi mesterek végezték: az ácsmunkát a Bognár család tagjai, a kőfaragást Velty Ferenc, a bádogozást Wolfram János, a kerítésépítést és a lakatosmunkát Kiss Sándor, a padlóburkolást Walla József készítette.  A négy harang Tóth Árpád harangöntőmester, a padok Trum Antal asztalos munkáját dicsérik. A vörösmárvány kapuzat Csikász Imre tervei alapján készült, oromzatán domborműves kompozíció – levélkoszorúba foglalt „HK” monogram, felette bíborosi kalap – utal az építtető püspökre. A templombelső figurális festése a soproni Steiner Rudolf akadémiai festő nevéhez köthető, a falakra a feltámadásra emlékeztető bibliai jelenetek kerültek. A templomot 1907-ben szentelték fel.

A történelem viharai ezt az épületet sem kímélték, a második világháború során és 1956-ban is megsérült, harangjait még az első világháborúban rekvirálták és az eredeti, Róth Miksa által készített színes üvegablakok nagy része is tönkrement. Az idők során több átalakítást is eszközöltek a templomon, többek között megújították a belső festést - az oldalfalak egy-egy nagyméretű bibliai jelenetét átfestették -, a főoltár előoldalát leválasztva új szembemiséző oltárt alakítottak ki. Feltárták a kriptát, és a padsor átalakításával az itt eltemetett Hornig Károlyra emlékező sírkövet helyeztek el padozatban.

 

 

 

 

 

 

 

 

A képek forrása: MNL VeML XV.81.a. Veszprémi Kaleidoszkóp

 

 

Utolsó frissítés:

2023.12.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges