Kincskeresők a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában

Győry Zsombor, a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola 8.B osztályos tanulója
2023.12.14.
Az MNL Veszprém Vármegyei Levéltára a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával Kincskereső várostörténeti vetélkedőt szervezett felső tagozatos általános iskolás diákok részére.

A vetélkedőre 2023. szeptember 28-án (csütörtökön) került sor, Veszprém belvárosában. Négy veszprémi általános iskola 10 csapata vett részt a versenyen, összesen 53 tanulóval. A verseny során több veszprémi helyszínt (pl.: vár, Óváros tér) kellett felkeresni, ahol különféle feladatokat oldottunk meg, Veszprém város történetéhez kapcsolódóan. A feladatok megoldásához a Veszprémi Térképvándor mobilapplikációt használtuk. (Az applikáció érdekessége, hogy az adatbázisában a levéltárban őrzött korabeli házjegyzékekből és házösszeírásokból származó információk, archív fotók, térképek találhatóak.)

Nagyon izgalmas és érdekes volt a verseny, jól szórakoztunk és sokat tanultunk. Megismerkedhettünk Veszprém belvárosának épített örökségeivel és a kapcsolódó levéltári forrásokkal.

Nagy boldogság volt számunkra, hogy a mi csapatunk nyerte meg a versenyt.

Minden résztvevő csapat levéltári ajándékcsomagot kapott, az első 5 helyezett pedig nyert egy budapesti kirándulást, levéltári látogatással (Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Budapest Bécsi kapu téri palotájába).

A mi osztályunk (Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola 8.B) 2023. november 23-án utazott Budapestre, a levéltárba. Nagyon vártuk ezt a napot, vonattal utaztunk. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Megtekinthettük a levéltárat és egy restaurátor műhelyt is. Az érdekes foglalkozásokat követően levéltári ajándékcsomagot kaptunk. Mindenki jól érezte magát.

Köszönjük a programokat és reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk hasonló rendezvényeken részt venni!

 

Veszprém, 2023. november 29.

 

Győry Zsombor

(Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola 8.B osztályos tanuló, a Királynék őrei győztes csapat tagja)

 

Fotóválogatás a nyertes csapatok MNL Országos Levéltára, Bécsi kapu téri palotájának levéltár-látogatásáról

 

Utolsó frissítés:

2023.12.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges