Jelenlegi hely

Megnyílt A „létező szocializmus” életvilágai – Zalai miliők az 1980-as években című fotókiállítás

2021.09.27.
2021. szeptember 22-én nyílt meg a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára két munkatársának, dr. Káli Csaba igazgatóhelyettes és Bojt-Tóth Orsolya levéltáros kurátorsága mellett A „létező szocializmus” életvilágai. Zalai miliők az 1980-as években című kiállítás a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadótermében egy országos programsorozat részeként.

Magyarország „felszabadulásának” kerek, negyvenedik évfordulójához közeledve, 1984-ben a Hazafias Népfront égisze alatt elhatározták, hogy az ország összes települését végigfotózzák, megörökítendő az 1984-85-ös állapotokat. Ennek a munkának az eredményét mutatja be ez a kiállítás. A rendelkezésre álló több tucat zalai falu fényképei közül 16 tablón 17 község válogatott fotóit tárták nyilvánosság elé a kiállítás rendezői a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és Zala Megyei Levéltára által őrzött fényképekből. Olyan településeket igyekeztek kiválasztani, amelyek reprezentálják az egész megyét, vagyis az egyedi mellett olyan általános jellegzetességeket is megmutatnak, amelyek hitelesen tükrözik Zala megye településeinek, főként falvainak korabeli utcaképeit, az akkori életvilágokat.

Az elkészült képek leginkább az akkori épületállományra koncentráltak, de a figyelmes szemlélő számos más részletet is felfedezhet a fotókon, amelyek jellemezték a kort vagy a megelőző évtizedeket. A különböző stílusú épületek kölcsönös egymásra hatásán kívül az épülőfélben lévő házak révén a korabeli építési módról és az anyaghasználatról is hiteles pillanatképet kapunk. Mindezek mellett megfigyelhetjük a környezetkultúra változásait, az infrastruktúra átalakulását vagy éppen változatlanságát, de olyan részletek is előbukkannak, mint a közlekedési eszközök minősége, a falusi játszóterek állapota vagy éppen a ruhaviselet. A kiállított képek mindegyikéhez tartozik egy néhány mondatos kommentár, ami nem mindig a fotón látottakat magyarázza, hanem attól időnként „elkalandozik”. Így vált ez a kiállítás egyfajta szubjektív fotonovellává, amely visszarepít bennünket egy nem is oly távoli múltba.

A kiállított tablóképek mellett a kiállítás rendezői készítettek egy „akkor és most” jellegű összeállítást is, bemutatva az egyes helyszínek mai állapotát.

 

A kiállítás 2021. október 22-ig a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg.

 

A Zalai Hírlap tudósítása Különleges fotókból nyílt kiállítás a zalaegerszegi könyvtárban

A Zalamédia tudósítása Fotókon a „létező szocializmus”


 

Utolsó frissítés:

2021.10.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges