Jelenlegi hely

Előadás-sorozat a reformáció 500. évfordulója alkalmából - V. A "csendes" ellenreformáció Veszprém környékén

2017.05.08.
Az MNL Veszprém Megyei Levéltára szeretettel hívja havonta egyszer, hétfőnként a lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett előadás-sorozatára, melynek ötödik előadását levéltárunk főlevéltárosa, Jakab Réka, PhD tartja: A "csendes" ellenreformáció Veszprém környékén címmel, 2017. május 15-án 15 órakor a levéltár dísztermében (8200 Veszprém, Török Ignác u. 1.).

Előadássorozatunkban elérkeztünk a 18. századhoz.

A korszakot a protestáns történetírás a csendes ellenreformáció időszakának nevezi. Ellenreformáció, mert az állami döntések következtében a protestáns felekezetek jogai folyamatosan szűkültek, életlehetőségeik, fennmaradásuk megkérdőjeleződött; és csendes azért, mert ezt a küzdelmet már nem háborús viszonyok között, hanem jogi érvek mentén vívták. Azonban az, ami a protestáns felekezetek életében ellenreformáció volt, a katolikus egyház szempontjából az újjáépítés, a rekatolizáció időszaka, tehát az egyház életében pozitív, az építkezést, a megerősödést jelentő időszak. A kettő természetszerűen egymást kiegészítő folyamat volt, azaz egyikből következett a másik: a katolikus egyház megújulása szükségszerűen hozta magával a protestáns felekezetek visszaszorulását.

Előadásomban bemutatom a korszak valláspolitikáját meghatározó jogi hátteret, röviden vázolom a felekezeti viszonyokat, majd hosszabban tárgyalom azt a folyamatot, amely Veszprémben, illetve a környéken, pontosabban az egykori veszprémi református egyházmegye területén zajlott le. Végül Felsőörs példáján keresztül igyekszem kézzelfoghatóbbá tenni a történéseket.

Veszprém, 2017. május 8.

Jakab Réka

Az előadáson készült fotókat megtekinthetik a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/eloadas_sorozat_a_reformacio_500_evforduloja_alkalmabol_v_a_csendes_ellenreformacio

Az előadáson készült hangfelvétel, valamint a levetített MS PowerPoint bemutató letölthető és meghallgatható/megtekinthető alább, a csatolt állományok között!

Utolsó frissítés:

2017.06.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges