Jelenlegi hely

„Elhunt Rothpflug Mátyás hátra hagyott javainak öszve írott és megbecsültetett jegyző lajstroma”

2022.01.04.

„Elhunt Rothpflug Mátyás hátra hagyott javainak öszve írott és megbecsültetett jegyző lajstroma”

 

1836. szeptember 12-én, 50 esztendős korában távozott az élők sorából Rothpflug Mátyás kovácsi lakos.

Életéről nem rendelkezünk mélyebb információkkal, fura módon elhunyta, illetve a halálesetét követően felvett „hagyatéki leltárának” tartalma teszi az ő személyét igazán érdekessé az érdeklődő számára.

Tevel község iratanyagában található az a részletes kimutatás, mely „Elhunt Rothpflug Mátyás hátra hagyott javainak öszve írott és megbecsültetett jegyző lajstromát” tartalmazza. A felvétel 1836. Szent Mihály havának 15. napján készült Kovácsiban.

A felvett leltár tételesen felsorolja az elhunyt háztartásában található eszközöket, azok becsülét értékét, sőt még azt is külön feltüntetve, hogy melyik tárgy a megboldogult házának melyik helységében található. Az irat tanusága szerint a ház két szobából (vendégszobából és a „másik” szobából), kamrából és konyhából, illetve a padlásból állott, hozzá kert, melléképület és pince is tartozott. A felsorolás összesen 159 tételt tartalmaz, közte igazán érdekes tárgyakkal is, mint például puha, festett nyoszola, fontos mérték, vagy éppen fa tőtike.

A felsorolás nemcsak az elhunyt egykori javait, hanem tartozásait, sőt, a másokkal szembeni követeléseit is tartalmazza. Tartozásai között érdekes tétel „Elhunt özvegy Michler Katalin, szül. Feuerstaler 2ik feleségének hozományozása” több, mint 318 forint értékben, de tartozott például bor árával, építőanyag árával, illetve sebésznek is.

A feljegyzést Ugroczy József, Tevel hites jegyzője, illetve Kovácsi képviseletében Baitzi János bíró, Kurtz Mártony és Frank Mátyás esküdtek látták el kézjegyükkel.

A leltár utolsó oldalán az elhunyt családi viszonyairól juthatunk információkhoz. Kiderül, hogy Rothpflug Mátyásnak két felesége volt. Első feleségétől Steiner Klárától három gyermeke született: Lúcia (aki 22 esztendős és Kling Joseph felesége), Klára (15) és Ferentz (12). Második felesége a már említett Michler Katalin, akivel közös gyermeke Rozina (7).

A felvetteket Dőry Vince kézzel írt feljegyzése egészíti ki, mely további, a hagyaték rendezésével kapcsolatos információkat hordoz.

 

Forrás: MNL TML V.779.a. Tevel mezőváros iratai, Feudális kori iratok, „Elhunt Rothpflug Mátyás hátra hagyott javainak öszve írott és megbecsültetett jegyző lajstroma”

 

Összeállította: Asztalos Zoltán segédlevéltáros

 

 

Utolsó frissítés:

2022.01.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges