Jelenlegi hely

Akik felfedezték a világot és a várost... - Levéltári Délután, 2016

2016.06.29.

A 2016-os Múzeumok Éjszakájának a hősök, felfedezők, utazók témához kapcsolódóan a levéltár hagyományossá váló délutánján diákvetélkedőket szervezett. Június 25-én, szombaton még a hivatalos program megnyitása előtt a Free Dance Művészeti Iskola nagyecsedi színjátszói Veresné Bulyáki Éva tanárnő vezetésével látogattak Nyíregyházára. Jártak a Jósa András Múzeumban, a Kállay Gyűjteményben és a belváros különböző pontjain lévő szobrok, utcák megismerésével tettek egy villámgyors múltutazást.   Az iskola vezetésének köszönhetően fagyizhattak is, miközben az iránt érdeklődhettek a belvárosban sétálóktól, hogy mit tudnak Nagyecsedről. Kicsit csalódottan tapasztalhatták, hogy kevesen hallottak a lápról, a várról, a Báthoriakról, vagy a Nagyecsedi Fekete szemekről és a sok fesztiválon megjelenő hagyományőrző csoportokról, nagyecsedi programokról.  Arról pedig, hogy Ecsed mezőváros is volt, senki nem tudott. Ennek az időszaknak a legértékesebb forrását, a Nagyecsedi Városkönyvet a diákok és a Levéltári Délutánon résztvevők Henzsel Ágota  főlevéltáros iratbemutatása révén a levéltárban megtekinthették. Az értékes iratról azt is megtudhatták, hogy tanárnőjük férje találta egy budapesti kukában és a város ajándékozta a levéltárnak.

A 3 csapat a vetélkedő végén a Free Dance Művészeti Iskola és a Szolex Kft. által felajánlott ajándékot vehette át.  Az érdekes délután során készült képek és a diákok által a közgyűjtemények előtt készített fotók is mutatják, hogy jól kezdődött a délután, amit többfordulós vetélkedővel a nyíregyházi Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium döntőbe jutott négy csapata folytatott dr. Fazekas Rózsának a reformkori szatmári főispán, Károlyi György Török Birodalomban tett utazását bemutató érdekes, zenés vetített képes előadása után. A gyerekeket a Nagy Dóra levéltáros, mb. igazgatóhelyettes és Babolcsi Andrea múzeumpedagógus által közösen összeállított változatos feladatok fogadták, melyek egyrészt az előre kiadott forrásokra, másrészt kreativitásukra épültek. A vetélkedő központi témája az utazás volt, így ennek szellemében a csapatok néhány feladaton keresztül felfedezhették a levéltárat, valamint a Jósa András Múzeumot is. Öröm volt látni, hogy a csapattagok mennyire lelkesen és lelkiismeretesen készültek fel, melyben nagy szerepe volt tanáraiknak, Ariault-Uri Andreának, Cseh Sándornénak, Molnárné Kiss Ildikónak, valamint Vegera Juditnak. A vetélkedőt a Puszedlik, a Fekete Sereg és a Csoki csapat előtt végül a PTSN csapat nyerte.

szponzorok értékes ajándékával gazdagodott még Vitális Zsombor is, aki a Pillantás a múltba című pályázatunkra készítette el a demecseri általános iskola történetét bemutató munkáját.

A rendezvényen megnyitottuk Az utazás világa című kamarakiállításunkat is, melyet levéltári dokumentumokból állítottunk össze. Az érdeklődők a tárlókban többek között dr. Jósa András MÁV arcképes igazolványát is megtekinthették, amely a múzeum tulajdonában van. Köszönjük a Jósa András Múzeum együttműködését!

Az elmúlt évekhez hasonlóan a tudományos programok mellett kézműves foglalkoztató is várta a gyerekeket. A hozzánk látogatók bepillanthattak raktárainkba és a családkutatás rejtelmeibe is beavattuk az érdeklődőket.

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges