Jelenlegi hely

Európa Digitális Kincsei – Az MNL új kiállítása a Várkert Bazárban

Szerző: Fényes Erika
2022.01.14.
A hat ország részvételével megalkotott Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig című transzmédia kiállítás 2022. áprilisáig várja a látogatókat a Várkert Bazárban.

 

A tárlat a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása. A projekt nemzetközi konzorciuma ennek érdekében három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre:

  • Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig
  • Menekültek, migrációs áramlás és szolidaritás
  • Európa kialakítása Nagy Károlytól az EU egyezményekig

 

A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. A digitális technológiák teremtette lehetőségeknek köszönhetően kiállítások több országban egyszerre tekinthetők meg, mivel a helyi dokumentumok eredeti, a külföldről „kölcsönzött” iratok digitális példányai szerepelnek a tárlatokon.

A digitális vándorkiállítás Magyarországon elsőként a tudomány és a technológiai fejlődéstörténetét járja körül, bemutatva az európai történelem és kultúra egyik legjellemzőbb és legmaradandóbb vonását – a felfedezés iránti vágyat. Az európai levéltárakban ezer és ezer olyan dokumentum található, amely az emberi elme határtalan kreativitásáról mesél lenyűgőző, olykor vicces, olykor tragikus történeteket. A tárlat három pillére – orvostudomány, energia / ipar, közlekedés / hajózás – kísérletet tesz arra, hogy bepillantást nyújtson ezekbe a változatos történetekbe és a hozzájuk kapcsolódó személyek életébe, végigvezetve a látogatót Európa történelmén.

A különböző irattípusok azt is bemutatják, hogy a felfedezés iránti vágy a gyakorlatban milyen változatos módon jelent meg. A kiállítás részeként megtekinthető például az 1791-ből származó Tapasztalatok a katonák ellátásának javítását célzó intézkedésekről, a királyi kincstár további anyagi megterhelése nélkül című jelentés mellékleteként egy 36 darabból álló zselatinminta – azaz korabeli leveskocka-gyűjtemény – vagy éppen az 1561-ben mérnöki csodának számító toledói Alcázar erődítményt a folyóból friss vízzel ellátó berendezésének terve. Ugyanitt látható Albert Einstein és Szilárd Leó közös hűtőszekrény-szabadalma, vagy épp Tihanyi Kálmán Radioskop elnevezésű, nagy felbontású televíziórendszer-fejlesztése is. A ragyogó elmék törekvéseit az életkörülmények javítására ezek mellett levelek, könyvek, röntgenfelvételek, rajzok, kéziratok, nyomtatott röpiratok, térképek, jelentések, szabadalmak igazolják – a középkortól kezdve egészen a 20. századig.

A felfedezések, találmányok, a tudományos és technológiai fejlődés írásos emlékeinek szélesebb körű megismertetése érdekében az alkotók igyekeztek kitörni a hagyományos kiállítási sablonok kereteiből. A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközeinkre. A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D végtelen futó videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

A kiállítás az Európai Unió Kreatív Európa Programja részfinanszírozásában jött létre a Várkapitányság támogatásával.

A kiállítás nyitvatartási rendje:

2022. március 31. csütörtök: 10.00-18.00

2022. április 1. péntek: 10.00-18.00

2022. április 2. szombat: 10.00-18.00

2022. április 3. vasárnap: ZÁRVA

További aktuális információk a kiállítás Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/edtexhibitionshungary  

Kérjük, hogy a kiállítással kapcsolatos kérdéseiket, illetve csoportos látogatási igényeiket a kozmuvelodes@mnl.gov.hu címre küldjék el.

Helyszín:

Várkert Bazár, Borospince

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel

A 16-os autóbusszal: A 16-os autóbusz a Deák Ferenc tér és a Széll Kálmán tér között közlekedik a Budai Várnegyeden keresztül. Az autóbusz Clark Ádám téri megállójától néhány perc sétával elérhető a Várkert Bazár.

A Déli Pályaudvar felől: M2-es metróval 2 megálló a Batthyány térig, majd a 19-es vagy 41-es villamossal a Várkert Bazár megállóig.

A Keleti Pályaudvar felől: M2-es metróval 5 megálló a Batthyány térig, majd a 19-es vagy 41-es villamossal a Várkert Bazár megállóig.

A Nyugati Pályaudvar felől: M3-as metróval 2 megálló a Deák Ferenc térig, majd 105-ös busszal 3 megálló a Clark Ádám térig. A tértől 1-2 perc sétával jut el a bejáratig.

A 12-es jelzésű, a Római fürdő és a MÜPA, Nemzeti Színház között közlekedő hajóval a Várkert Bazár megállóig.

Autóval

A Margit híd, budai hídfő felől az Árpád fejedelem úton és az Angelo Rotta rakparton keresztül haladjon a Sztehlo Gábor rakpart felé. A rakparton haladjon tovább a Fő utca felé a Clark Ádám térig. A Clark Ádám tértől haladjon tovább a Lánchíd utcáig.

Az Erzsébet híd, budai hídfőtől haladjon nyugat felé, majd haladjon egyenesen az Attila útra, forduljon jobbra az Attila úton maradva, majd haladjon egyenesen az Apród utca felé. Forduljon balra, a Döbrentei utcára, haladjon egyenesen az Ybl Miklós tér irányába, majd haladjon egyenesen. Folytassa az utat egyenesen a Lánchíd utca felé.

Parkolási lehetőség a Várkert Bazár mélygarázsában.

Megjelenések:

https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/01/europa-digitalis-kincsei

https://kultura.hu/a-magyar-nemzeti-leveltar-uj-kiallitasa-a-varkert-bazarban/

https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20220125-megnyilt-a-magyar-nemzeti-leveltar-nemzetkozi-vandortarlata-a-varkert-bazarban

https://kultura.hu/leveltari-dokumentum-ihletett-meg-egy-magyar-designert/

 

Utolsó frissítés:

2022.04.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges