Jelenlegi hely

A BFL-ben is kutathatók az MNL egyházi anyakönyvi mikrofilmek digitális másolatai

2015.12.14.
2015 decemberétől Budapest Főváros Levéltára Teve utcai kutatótermében is elérhetők az MNL egyházi anyakönyvi adatbázisának képei. Az évtizedekig csak mikrofilmen kutatható anyakönyvek jelentős része 2013-tól lett digitálisan elérhető az MNL Lángliliom utcai kutatóteremben, tavaly már az MNL többi telephelyén, mostantól pedig már a BFL-ben is.

Az iratok a családtörténészek legintenzívebben használt forrásai, kutatottságukra jellemző, hogy a Lángliliom utcai kutatóteremben tavasszal a számítógépekre előjegyzést kellett bevezetni. Mivel a jogi akadályok miatt az iratanyag az interneten nem közzétehető, az MNL először a megyei tagintézmények kutatótermeiben, majd a felújított Hess András téri kutatótermében tette lehetővé a kutatást. A BFL-ben való hozzáférés nemcsak növeli a kényelmet, de az iratok más fővárosi iratokkal és a BFL adatbázisaival együtt lesznek hozzáférhetők.

A BFL kutatótermében eddig is elérhetőek voltak a BFL-ben mikrofilmen meglévő, 1687 – 1895 közt a főváros területén keletkezett anyakönyvek mikrofilmről digitalizált állományai, ill. az állami anyakönyvek sorozataiból mindazok, melyek a hatályos jogszabályok előírásai alapján hozzáférhetőek. Az MNL jóvoltából elérhetővé vált 1895 előtt a mai Magyarország területén keletkezett és mikrofilmezett egyházi anyakönyvek egy helyen, számítógép segítségével történő kutathatósága a szolgáltató levéltár hitvallás újabb gyakorlati megvalósulása.

A 2015 elején a Co:op projekt keretében az MNL-ben publikált és már több mint ötvenezer rekordra bővült adatbázis egyesíti a korábban készült valamennyi segédletet ide értve a Kálniczky László kétkötetes munkáját. A hiányzó tekercsek jövő év első felében várhatók, 2016 végére pedig már az egyes anyakönyvekre is lehet majd keresni.

http://www.adatbazisokonline.hu/adatbazis/mikrofilm-anyakonyvek

 

 

Utolsó frissítés:

2020.11.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges