Filmklub

Ugrás a hírekre

Többszáz doboznyi filmtörténet a Levéltárban

Egyre jobban beépül a köztudatba, hogy Levéltárunk óbudai részlegén közel 1000 doboznyi terjedelemben található a magyar filmiparhoz és filmgyártáshoz kötődő iratanyag, amely páratlanul érdekes, szabadon kutatható dokumentumokban bővelkedik és nem utolsó sorban művelődéstörténeti jelentőségű. 

A dossziék többsége a ténylegesen megvalósult filmek gyártásáról szoktak fennmaradni; az ezekhez kapcsolódó iratanyag is jelentősebb: filmnovella- és forgatókönyv-változatok, levelek, kimutatások és jegyzőkönyvek. Mögöttük pedig szerzőik, hőseik és antihőseik, a korszak nagy nevei vagy szürke eminenciásai.

Mindenki, aki érdeklődik a régi magyar filmek iránt, ismeri a Hunnia Filmgyár Rt. vagy a Magyar Filmgyártó Vállalat nevét, számukra a kisebb stúdiók, mint a Balázs Béla Stúdió, az Objektív Filmstúdió vagy a Budapest Filmstúdió nevének említése sem ismeretlen. A filmgyártásra vonatkozó vállalati iratanyagok, például a Magyar Filmgyártó Vállalat anyagának begyűjtése még nem ért véget, de már most 832 dobozt tesz ki.

Gondolták volna, hogy a levéltárban található az úgynevezett Rajk-ügy hivatalos változata, egy nem túl izgalmas, de történelmileg érdekes politikai krimi irodalmi forgatókönyve 1952-ből? Hogy milyen nyomokat hagyott az 1950-es évek elejének magyar filmgyártásán Pudovkin, az egyik legnagyobb szovjet rendező? Hogy Mándy Ivánnak legalább egy, erősen filmes hangulatú novellája valóban filmtervnek készült?

A fenti kérdésekből és megválaszolásukból eredeztethető az ötlet, hogy maradandó értékű iratainkból időről időre néhányat filmvetítéssel egybekötve állítsunk ki. Az iratok kiválasztását és bemutatását a levéltárosok végezik, de ahhoz, a bennük foglalt vagy mögöttük lappangó történeteket kibogozhassuk, már az egykori alkotók közül valónak, vagy régebbi filmeknél filmtörténésznek, a téma szakértőjének kell lennie.

Célunk, hogy meghívjuk azokat a szakértőket, előadókat, akik segítenek nekünk a levéltári dokumentumok sorai között megbújó történetek megfejtésében is. Estjeinket az Országos Levéltár óbudai épületének tágas, modern, vetítésre alkalmas előadótermében tartjuk, pénteki napokon, 18 órai kezdettel, áprilistól kezdve kéthavonta.

 

 

HÍREK

GAÁL FRANCISKA – Egy elfelejtett sztár élete és munkássága