Jelenlegi hely

Együttműködési szándéknyilatkozat született az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában az orosz hadifogolykartonok feldolgozására

2020.07.21.
Egy nyári délutánon az Oroszországtól kapott digitalizált hadifogolykartonok minél szakszerűbb és hatékonyabb közzététele érdekében ültek össze civilek és katonák.

2020. július 14-én a Magyar Nemzeti Levéltár és a debreceni „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport közel 700.000 nyilvántartó karton (учётная карточка) feldolgozására vállalkozott. Az Orosz Állami Hadilevéltártól kapott digitalizált kartonok fordítása már megkezdődött az MNL Országos Levéltárában – mondta Dr. Germuska Pál, az intézmény főigazgató-helyettese – de a katonai szaknyelv ismeretének hiányában nagy segítséget jelent a tartalékos katonák bevonása a munkába.

 

 

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára kiemelt szerepet játszik a projektben, hiszen az intézmény őrzi az 1945 után hadifogságból vagy polgári kényszermunkáról visszatértek kötelező egészségügyi ellenőrzését végző Debrecen Városi Fertőtlenítő Intézet jegyzőkönyveinek másodlatait (az eredeti példányok 1956-ban megsemmisültek). A kötetek mintegy 200.000 személy adatait tartalmazzák a hazaérkezés dátumának sorrendjében, és jól összevethetők az Országos Levéltárban őrzött Debreceni Hadifogolyátvevő Bizottság által készített, illetve a Népjóléti Minisztérium számára legépelt nyilvántartásokkal (kutatható adatbázisok: gulag.hbml.hu/adatbazisok).

 

 

A megyei levéltárban folyó tárgyaláson részt vett Dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is, aki – megköszönve azt az áldozatos munkát, amelyet eddig is végzett a kutatócsoport – támogatásáról biztosította a jelenlévőket. Az Őrváros Debrecen Közalapítvány elnöke, Dr. Mazsu János szorgalmazta azt is, hogy az eredményeket az adatbázis mellett nyomtatott kiadvány formájában is ossza meg a levéltár a nagyközönséggel, hiszen sokan szívesen olvasnának az orosz hadifogságba került szeretteikről.

 

 

A magyar honvédek és civilek kartonjainak feldolgozásában Ilyés Imre, Ilyés János és Beke Gábor ny. alezredesek vesznek részt, felhasználva a témában eddig szerzett hatalmas szaktudásukat.

 

Szendiné dr. Orvos Erzsébet

 

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtárának honlapján is olvashat a megbeszélésről:

Munkában az „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport (is)

 

 

 

Utolsó frissítés:

2020.09.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges