Jelenlegi hely

CO:OP szakmai találkozó az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában

2017.11.29.
A Magyar Nemzeti Levéltár – mint a CO:OP (Community as Opportunity, The creative archives’ and users’ network) projekt résztvevője – Hajdú-Bihar Megyei Levéltára a projekt keretében szakmai találkozót szervezett 2017. szeptember 25-én.

A rendezvénynek a levéltár kutatóterme adott helyet, itt gyűlt össze a mintegy 50 fős szakmai hallgatóság. A vendégeket Szendiné dr. Orvos Erzsébet, az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója köszöntötte. Köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben mennyit változtak a levéltárak a kutatói igényekhez igazodva. A 21. században a levéltáraknak és levéltárosoknak újfajta kihívásokkal kell szembenézniük, meg kell felelniük a felgyorsult és digitalizált világ által támasztott követelményeknek.

Az első előadó Tóth Ágnes főlevéltáros (MNL HBML) a CO:OP projektet ismertette a közönséggel. Elmondta, hogy a CO:OP pályázatban 11 európai ország 17 intézménye vesz részt, a Hesseni Állami Levéltár vezetésével (Magyarországot a Magyar Nemzeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára képviseli). Dr. Kohút Sára főosztályvezető-helyettes (MNL OL) bemutatójában az anyakönyvi adatbázis és a Kárpát-medencei anyakönyvi kataszter koncepciójáról beszélt. A következő előadást Reisz T. Csaba (MNL OL) tartotta meg, aki a Hungaricana portál levéltári tartalmait mutatta be a jelenlévőknek. A címzetes főigazgató elmondása szerint a Hungaricana az elmúlt időszakban jelentős levéltári tartalmakkal bővült, illetve komoly közgyűjteményi portállá alakult. Haász Réka főlevéltáros (MNL OL) levéltáros az ún. 3000-es kormányhatározatok digitalizálási munkálatainak nehézségeiről, valamint az interneten történő kutathatóságáról szólt. Szikla Gergő igazgatóhelyettes (MNL HBML) bemutatta a megyei levéltár azon segédleteit, adatbázisait, amelyeket a kutatók otthonról is elérhetnek, használhatnak. Az utolsó előadásra visszatért Reisz T. Csaba, aki az ADTPLUS-ról beszélt, s egy esettanulmányt kapcsán mutatta be, hogyan lehet azt a kutatás során használni. Kihangsúlyozta, hogy az ADTPLUS egy fizetős szolgáltatás, de a levéltárakban a kutatók és a munkatársak számára ingyenesen elérhető.

 

 

Az előadást követően a résztvevők kérdéseket tehettek fel, amelyekre az előadók választ adtak. A szakmai találkozót informális beszélgetés követte, ahol a kutatók és a levéltárosok még sokáig társalogtak.

 

Tóth Ágnes

 

 

Utolsó frissítés:

2018.03.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges