Jelenlegi hely

Áldozatok itthon és távol – levéltári könyvbemutató a miskolci városháza dísztermében

2018.03.01.

2018. február 15-én került sor az „Áldozatok itthon és távol. Rezes Józsefné naplója” című forráskiadvány bemutatójára a miskolci városháza dísztermében. A kötetet – amely az NKA támogatásával valósult meg – Kis József megbízott levéltár-igazgató szerkesztette és írt hozzá előszót.

A forráskiadvány egy málenkij robotos halálos áldozat és itthon maradt feleségének történetét mutatja be korabeli – magánkézben és levéltári megőrzésben lévő – dokumentumok alapján. A kötet magja az itthon maradt asszony naplója.

Rezes Józsefné férje elhurcolásának másnapján kezdett naplót írni, bár annak bejegyzései formálisan a férjének írt levelei voltak. Egy éven keresztül rótta rendületlenül a sorokat, majd megérkezett a tragikus hír férje elvesztéséről. Ekkorra már megszületett leánya is, s kiderült, hogy már a születéskor sem volt az apa az élők sorában, a leány utószülött. A napló bemutatja az itthon, s egyedül maradt, kétségek között vergődő feleség mindennapi küzdelmeit, reményeit s csalódásait.

A könyv függelékében elolvashatjuk Rezes Józsefnek fogságban, de még itthon, illetve útközben írt leveleit, valamint a sorsával kapcsolatos fontosabb dokumentumokat, a holttá nyilvánításának iratait is.

A kötet erénye, hogy újszerűen mutatja be a málenkij robot történetét, s nem pusztán az elhurcoltakra koncentrál, de felhívja a figyelmet egy kevésbé kutatott témára, az itthon maradt családtagok sorsára is.

A könyvbemutatón Kis József szerkesztő ismertette a mintegy 50 megjelent érdeklődőnek a kötetet, majd Pfliegler Péter alpolgármester mondott beszédet. Az esemény végén Kisida Ferencné Rezes Ágnes, az áldozat(ok) leánya osztotta meg gondolatait.

 

 

Utolsó frissítés:

2018.03.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges