Jelenlegi hely

Zalai Közgyűjteményi Szakmai Napok, Zalaegerszeg, 2019. november 4-5.

2019.11.07.
2019. november 4-én és 5-én zajlott le Zalaegerszegen a zalai közgyűjtemények hagyományos szakmai konferenciája. Részt vettek rajta, illetve előadást tartottak a zalai közgyűjteményekben dolgozó muzeológusok, régészek, könyvtárosok és levéltárosok, így a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a nagykanizsai Thury György Múzeum és a Halis István Városi Könyvtár, a keszthelyi Balatoni Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára munkatársai.

A konferenciát már 1986 óta megrendezik, kétévente, mindig más intézmény szervezésében. Az utóbbi ezúttal az MNL Zala Megyei Levéltára volt, de a konferenciát támogatta Zalaegerszeg Megyei Jogú Város is, amely térítésmentesen biztosította a konferencia méltó helyszínéül szolgáló városi önkormányzati dísztermet. A rendezvényt Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy a megyeszékhelyen már folyamatban vannak azok a beruházások, amelyek révén teljesen megújulnak a Göcseji Múzeum, valamint a Zala Megyei Levéltár patinás történelmi épületei.

Megnyitója után kezdődtek az előadások, amelyekből a két nap során összesen 35 hangzott el. A közgyűjteményi nap alapvető célja, hogy a hasonló szakterületen dolgozó kollégák megismertessék egymással saját kutatási területüket és legújabb kutatási eredményeiket. Az előadók eleget is tettek ennek az elvárásnak, és sorban hangzottak el a vetítéssel illusztrált, szakmailag magas színvonalú előadások. Beszámolókat hallhattunk az ásatások során előkerült leletanyagokról és tapasztalatokról, a múzeumok tervezett kiállításairól és azok szakmai háttérmunkálatairól, a készülő monográfiákról és különböző történeti vagy néprajzi kutatási eredményekről. Az előadások szüneteiben a kollégák élénk eszmecsere keretei között vitatták meg a hallottakat. A Zalai Közgyűjteményi Szakmai Napok így nemcsak a tudományos eredmények megismertetéséről szól, hanem a közgyűjteményi szakterületeken dolgozó kollégák közötti kapcsolattartás és együttműködés céljait is szolgálja.

A konferencia a nagyközönség számára is nyitott volt, sőt jelen voltak a sajtó helyi munkatársai is, akik híradásaikban beszámoltak a rendezvényről, ezzel is elősegítve azt, hogy a közgyűjtemények nyitott intézményként az érdeklődők rendelkezésére álljanak és kielégítsék a művelődni, kutatni vágyók igényeit.

A Zalaegerszegi Városi Televízió tudósítása

 

A Zalai Hírlap tudósítása

A ZalaMédia tudósítása

 

A szakmai napok programja:

 

 

A Zalai Közgyűjteményi Szakmai Napok megrendezését

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkörmányzata támogatta.

 

 

 

Utolsó frissítés:

2019.12.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges