Jelenlegi hely

A protestantizmus zalai évszázadai – könyvbemutató

2019.12.19.
2019. december 11-én, a Zalaegerszegi Református Egyházközség Kálvin Termében került sor „A protestantizmus zalai évszázadai” című tanulmánykötet bemutatójára.

A Zalai Gyűjtemény sorozat 82. köteteként megjelent kiadvány a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára által 2017. október 11-én, a reformáció 500. éves jubileuma kapcsán rendezett tudományos emlékülés kibővített, jegyzetekkel ellátott előadásait tartalmazza.

A könyvet 12 tanulmány alkotja, amelyek a történelmi Zala vármegye területéhez kapcsolódó, evangélikus és református vonatkozású, időben a 16.-tól a 20. századig terjedő témákkal foglalkoznak.

A könyvbemutatón megjelenteket Hodánics Péter, a rendezvénynek helyszínt biztosító egyházközség lelkipásztora köszöntötte, majd a hallgatóság fényképes vetítés illusztrálása mellett tekinthetett vissza a Magyar Nemzeti Levéltár „Reformáció 500” nevű projektje keretében a Zala Megyei Levéltár által szervezett levéltár-pedagógiai, ismeretterjesztő és tudományos rendezvényekre.

Ezt követően a kiadvány jelenlévő szerzői (Bilkei Irén, Hudi József, Jáni János, Molnár András, Kulcsár Bálint, Kostyál László, Gyimesi Endre és Erős Krisztina) ismertették röviden tanulmányaikat, osztották meg gondolataikat azok kapcsán. A könyvbemutatón részt venni nem tudó szerzők (Németh László Sándor, Kurucz György, Paksy Zoltán) és a 2018-ban elhunyt Kapiller Imre dolgozataira a tanulmánykötet szerkesztői, Erős Krisztina és Kulcsár Bálint hívták fel a figyelmet. A rendezvény Hodánics Péter zárszavával fejeződött be.

 

A Zalai Hírlap tudósítása

A zalamedia.hu tudósítása

 

A bemutatott kötet

 

Utolsó frissítés:

2020.01.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges