Jelenlegi hely

Reformációs levéltári órák levéltárunkban

Beszámoló és tapasztalatok a reformáció témakörében tartott levéltár-pedagógiai foglalkozásokról az MNL Veszprém Megyei Levéltárában
2017.01.17.
2016. október 20-án indítottuk el levéltárunkban a Reformáció Emlékévhez kapcsolódó, reformáció témakörével foglalkozó levéltári óráinkat.

Az iskolákkal kiépített személyes és aktív kapcsolatainkon keresztül hamar meg tudtuk szólítani a tanárokat és diákokat. A programban eddig öt iskola vett részt: a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskola, a Balatonfüredi Református Általános Iskola, a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola, a Veszprémi Báthory István Általános Iskola, valamint a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola. Az eltelt három hónapban hat csoportban, több mint százötven diákot és tanárt tudtunk fogadni reformációs levéltári foglalkozásainkon. A különböző típusú foglalkozásokat Márkusné Vörös Hajnalka igazgatóhelyettes asszony, Szűts István Gergely levéltáros, Tóth Péter levéltáros és Nagy Balázs Vince levéltáros tartották meg. A diákok a témából jól felkészülten érkeztek, nagy érdeklődéssel és aktívan vettek részt az órákon. A foglalkozásokon a reformáció rövid történeti és teológiai áttekintése után a reformáció kultúrtörténeti, építészeti, művészettörténeti, és alapvető liturgikus hatásait, jellemzőit is megbeszéltük. Az órákat animációs filmrészletekkel, a történeti adatokat képi és zenei kiegészítésekkel színesítettük. Minden foglalkozáson érdekes egyéni és csoportos feladatokat oldottak meg a diákok. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy levéltári óráinkon a levéltárunkban található, reformációhoz köthető forrásokat bemutassuk. A különböző témájú és típusú források bemutatása és a források feldolgozása nagy élményt jelentett a diákoknak.

A levéltári órákon készült fotókat megtekintheti a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/reformacios_leveltari_orak_2016

 

Utolsó frissítés:

2017.02.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges