Jelenlegi hely

A Nagy Háború egy polgárlány emlékeiben

2018.03.21.
Dr. Gereben Ferenc egyetemi tanár vetített képes előadása egy néhány évvel ezelőtt, a Vas megyei Velem községben őrzött családi hagyatékban fellelt első világháborús levelezést és annak történelmi hátterét mutatja be, a szerző tollából 2017-ben megjelent „Most minden valamirevaló férfinek itt a helye!” című könyve alapján.

 
A lövészárokból írt levelek a harctéri eseményekről és szabadidős tevékenységekről, a levélírók lelkiállapotáról, harci moráljáról is tudósítanak, ugyanakkor a család- és hadtörténeti információk mellett művelődés- és társadalomtörténeti vonásokat is hordoznak. Egy család, sőt egyetlen személy dokumentumainak kis világában – mint cseppben a tenger – ott tükröződik a kor történelmének nagy drámája. A megszólaltatott levélírók hasonlítanak egy háborús regény szereplőihez, akik harcolnak, szerelembe esnek, megsebesülnek és esetenként meg is halnak, de akiknek – néha csak hézagosan feltárható – történetét nem az író fantáziája, hanem maga a történelem alakította.
Az előadás kiválaszt néhányat a kötet levélírói közül, és az ő sorsukon keresztül – a hagyatékban talált képeket is segítségül híva – ábrázolja a száz évvel ezelőtti Nagy Háború sokszínű világát.

Utolsó frissítés:

2018.03.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges