Tudásközpont nyit kaput két év múlva a városban

2019.05.17.



Tábla jelzi a leendő Tudásközpont helyszínét Szekszárdon, a Tartsay Vilmos és Holub József utcákat összekötő útszakasz végén.

 

Ma délután ugyanitt Ács Rezső polgármester, Hodossy László, a tervező Építész Alkotóműhely Kft. vezetője, Liebhauser János, a megyei könyvtár igazgatója és dr. Várady Zoltán, a Levéltár igazgatója köszöntötte a sajtó munkatársait, tájékoztatást adva a majdani, könyvtári és levéltári feladatokat egyaránt ellátó kulturális létesítményről.

A helyi önkormányzata és a kormány 2016-ban kötött együttműködési megállapodást a Modern Városok Programban megvalósuló fejlesztésekre. Ennek keretében többek között új interaktív könyvtár és levéltár – Tudásközpont – építésére kapott ígéretet a város. A szakszerű tervezésnek és a lezajlott, minden igényt figyelembe vevő egyeztetéseknek köszönhetően egy jól kihasználható, igényes épület építése kezdődhet meg ősszel. A megvalósításához 4,1 milliárd forint áll a megyeszékhely rendelkezésére.

 
 

A kétszintes, alápincézett Tudásközpontban mintegy 2500 négyzetméteren interaktív könyvtárat alakítanak ki a most négy helyen működő Illyés Gyula Megyei Könyvtár 364 ezer dokumentumból álló gyűjteménye számára. A szintén négy telephelyen működő levéltár 12 ezer folyóméternyi iratanyaga 1700 négyzetméteres területen kap helyet. Emellett 1500 négyzetméteren közös használatú előadó-, oktató-, kiállítótermek épülnek. Ezen kívül 62 parkolóhelyet is létesítenek a Hunyadi és Tartsay Vilmos utca által határolt területen.

A beruházás célja egy korszerű, a mai felhasználói igényeknek megfelelő, könyvtári és levéltári centrum létesítése. Mely intézmény megfelel az EU-s szakmai követelményeknek, magas szinten szolgálja a város és a megye lakosságának információs és dokumentumigényét, valamint alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős rendezvények befogadására is. A megvalósuló új könyvtárat az épület adottságai és korszerű felszereltsége alkalmassá teszi majd a lakosság eddiginél szélesebb körének kiszolgálására. Mindezeken túl a Tudásközpont melletti szabad terület alkalmas lehet egy további, hasonló nagyságú, városi szerepet betöltő objektum megépítésére.

A központ átadása 2021 őszén várható. Az épület látványtervét ITT tekintheti meg.

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tudaskozpont-nyit-kaput-ket-ev-mulva-a-varosban-1645925/

Utolsó frissítés:

2019.05.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges