Jelenlegi hely

Száz éve őszirózsát tűztek a katonai sapkarózsa helyére

2018.11.05.

A levéltárban kiállítás mutatja be az első világháború elvesztését követő, forrongó időszakot.

 

Száz éve a központi hatalmak vereséget szenvedtek az antant csapataitól. A bukásnak tragikus következményei lettek az Osztrák–Magyar Monarchiára nézve. Mert bár Magyarország visszanyerte teljes függetlenségét, ám területére kezdtek bevonulni a cseh, román és szerb csapatok. Mindez azonban még távolinak tűnt az 1918 október végi őszirózsás forradalom napjaiban, az pedig a lehetetlenségek birodalmába tartozott – az akkori közvélemény szemében –, hogy az ország kétharmada idegen államok fennhatósága alá kerül. Ezt a forrongó időszakot mutatja, kiegészítve még az 1919-es eseményekkel, a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára. A szerdán megnyitott kiállításon dr. Várady Zoltán igazgató köszöntése után Csillagné Szánthó Polixéna, a város humán bizottságának elnöke osztotta meg gondolatait a közönséggel. Az őszirózsás forradalom és a tanácsköztársaság Tolna megyében című tárlat – tükrözve Aradi Gábor és Marosi Tibor levéltárosok elgondolását – tablókra helyezett, nagyméretű, korabeli fotókkal, újságcikkekkel és más dokumentumokkal várja az érdeklődőket.

Bevonultak a megyébe a szerbek

Az őszirózsás forradalom utáni kormányzat képtelen volt hathatósan fellépni az idegen csapatok ellen. Tolna megye déli része is megszenvedte ezt a helyzetet. 1918. december 8-án szerb csapatok szállták meg Bátaszéket és környékét. Innen csak 1921. augusztus végén vonultak ki.

https://www.teol.hu/kultura/helyi-kultura/szaz-eve-oszirozsat-tuztek-a-katonai-sapkarozsa-helyere-1348913/?fbclid=IwAR05QFnO9Cv3_t2frx8ti0HA3jtCXOD4H5xkaowrSCJ0HR2sWOdg_WKXEuM

Utolsó frissítés:

2018.11.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges